A város történetét bemutató Museum of London december 4-én bezár, ezt követően lebontják az épületet, hogy a helyén irodaházakat húzzanak fel.

A Museum of London 1964-ben nyílt meg a Kensington-palotában. A múzeum a városrehabilitáció és a brutalista építészet egyik kiemelkedő példájának számító Barbicanbe költözött át, és 1976 decemberében adták át a Philip Powell és Hidalgo Moya által tervezett épületet. Az egykori római városfal maradványai közelében álló, London kialakulására, a régészeti leletekkel illusztrált urbanisztikai fejlődésre fókuszáló múzeum a maga korában különlegességnek számított, ugyanis úgy alakították ki, hogy a látogatók a kronologikus útvonalról nem térhettek le.

A Museum of London első renoválása 2010-ben történt, a Wilkinson Eyre iroda tervei szerint. Ekkor megnövelték a kiállítási területet, újrarendezték a tárlatot, és az 1666-os tűzvésztől kezdődően napjainkig mesélte el a London és lakóinak történetét, továbbá kialakítottak négy új galériát is. Az intézmény 2003-ban nyitott filiálét a Canary Wharfnál, ahol a dokkok történetére fókuszálnak.

A Barbicanben található épület december 4-én nyit ki utoljára, az érdeklődők kétnapos fesztivállal búcsúzhatnak a múzeumtól. Ezt követően munkagépek érkeznek, hogy a Museum of London mellett a tizenhét emeletes Bastion House-t is lebontsák, hogy tizenhét, tizennégy és ötemeletes irodaházakat és egyéb más funkciójú területeket, köztük kiállítóteret és galériát alakítsanak ki rajta. A The Guardian beszámolt arról, hogy az építészek körében nem váltott ki osztatlan lelkesedést a rekultiváció. Az eredeti tervek szerint egy hangversenytermet is építettek volna ide, ám a kétezer fő befogadására képes, kiváló akusztikájú Centre for Music valószínűleg nem fog elkészülni.

A Museum of London 2026-ban nyit újra a közeli Smithfielden, egy korábbi húspiac átalakított épületében, nagyobb kiállítási területet, izgalmasabb tárlatot és akadálymentes megközelíthetőséget ígérve.

Nyitókép: a Museum of London épülete. Fotó: Shutterstock/Wirestock Creators