Látványtér 15 év címmel nyílik meg április 20-án a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társaságának éves kiállítása a Vigadóban.

Az idei, a Színházi Olimpia részeként megvalósuló kiállítás nyílt felhívással a teljes szakmát szólította meg, a jelentkező tervezők maguk döntötték el, mely munkájukat kívánják ezen a fórumon megmutatni az elmúlt 15 évből. Minden díszlet-, jelmez-, világítás- és bábtervező 2008 és 2023 közötti időszakban megvalósult egy munkájával nevezhetett. A kiállítók névsorára tekintve elmondható, hogy több generáció képviselteti magát, számos fiatal alkotó is szerepel a tárlaton.

A kiállítás anyaga szükségszerűen szubjektív, és esetenként csak egy kis részét mutatja be a művész életművének. Mindez csak töredéke a magyar látvány-, díszlet-, jelmez- és bábtervező szakma által az elmúlt 15 évben vizuálisan megálmodott megannyi előadásnak.

A kiállítótérbe nemcsak tablók kerültek, de eredeti tervek, díszletelemek, makettek, bútorok, bábok és jelmezek egyaránt. A kiállítást a szakmai közeget kitágítva, a nagyközönség számára álmodták meg a szervezők – remélve, hogy az elmélyülésre alkalmat adó kulisszák mögötti élmény által testközelből, „szemmagaságban” találkozhatnak ezekkel a munkákkal, reflektorfény helyett nappali fényben, az illúzió helyett az illúziókeltés mesterségbeli tudását csodálva.

Kiállítók: Balla Ildikó, Berzsenyi Krisztina, Birta Gábor, Bognár Eszter, Bozóki Mara, Bujdosó Nóra, Dévényi Rita, Erkel László Kentaur, Füzér Anni, Herman Anett és Pajor Patrícia, Hoffer Károly, Horesnyi Balázs, Horváth Jenny, Horváth Kata, Ignjatović Krisztina, Bianca Imelda Jeremias, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Kiss Borbála, Michac Gábor, Molnár Zsuzsa, Németh Anikó, Orosz Klaudia, Palya Gábor, Papp Janó, Rákay Tamás, Rátkai Erzsébet, Rózsa István, Székely László, Szendrényi Éva, Szlávik István, Tordai Hajnal, Tóth Kázmér, Varjas Zsófi, Varsányi Anna, Vereckei Rita, Virág Vivien és Zeke Edit. Kurátor: Balla Ildikó.

Nyitókép: Ignjatović Krisztina jelmezei. Fotó: Horváth Judit