Szentmisék, lelkiségi, kulturális és családi programok szerepelnek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) eseményei között, amelyet szeptember 5. és 12. között tartanak Budapesten.

A kongresszus nyitó szentmiséjét szeptember 5-én a Hősök terén tartják. A szentmisén tömeges elsőáldozást is tartanak, amelyre május végéig lehet jelentkezni.

Szeptember 11-én a Kossuth téren Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek mutat be szentmisét, amely után a hívek az oltáriszentséget kísérve a Hősök terére vonulnak. A záró szentmisét, a statio orbist szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén. A fél 12-kor kezdődő szertartáson a Magyar Állami Operaház 120 tagú zenekara és az Opera egyházi énekkarokkal kiegészülő, 2000 tagú kórusa lép fel.

Szeptember 6. és 10. között a Hungexpo területén a világ öt kontinenséről érkező előadók és lelkiségi programok várják a résztvevőket. Az előadók közül kiemelendő a Fülöp-szigetekről érkező José Palma cebui érsek, Andrew Jom Szu Dzsung bíboros, Szöul érseke, a brazil Moysés Azevedo, a Shalom közösség alapítója és Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok pápai tanácsának elnöke.

Budapest-szerte szerveznek kulturális programokat a hét során. A Nemzeti Múzeumban Kereszt-tűzben címmel nyílik a keresztényüldözést bemutató tárlat.

Szeptember 10. a fiatalok napja lesz, este Ákos-koncerttel a Papp László Sportarénában, amelyet ForrásPont címmel ifjúsági est követ tanúságtételekkel, dicsőítéssel.

Szeptember 11-én a Margitszigeten családi napot tartanak kézművesjátékokkal, előadásokkal, koncertekkel.

A Szent István téren a bazilika előtt egész héten könyvhét, könyvvásár és további kulturális rendezvények lesznek.

A programok között szerepelnek a Pesti Vigadó kiállításai, köztük egy, az 1938-as eucharisztikus világkongresszust bemutató kiállítás és a Katolikus Karitász tevékenységét, valamint a görögkatolikus egyház történetét bemutató tárlat. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus fő programjai ingyenesek. Azoknak, akik közelről szeretnék követni az eseményeket, azt javasolják, hogy regisztráljanak.

Magyarország másodszor ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszus záró miséjén, a Hősök terén félmillió hívő vett részt.

Kiemelt kép: NEK