Gyulán tartotta a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) a szakmai konferenciával egybekötött őszi közgyűlését november 16–17-én. A kétnapos tanácskozáson szó esett a válságkezelésről és a Magyar géniusz programról is.

A szerdai napot Csapláros Andrea újonnan megválasztott elnök nyitotta meg. Kedvenc sportja, az evezés analógiájára fűzte fel jövőbeni elnöki ars poeticáját, miszerint akkor tud működni egy múzeum és egy közösség, ha tagjai csapatként egy irányba néznek és egyszerre húzzák a lapátokat.

„Egy vidéki intézmény életében is vannak felívelő szakaszok és fontos csomópontok, amikor a múzeum a szakma fókuszába tud kerülni. Ez a két nap mindenképpen az, hiszen az Erkel Ferenc Múzeum egy ilyen rangos eseménynek lehet a házigazdája” – ezt Liska András, a gyulai Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője mondta el. Köszöntötte a vendégeket dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere is, aki a kezdetektől a mai napig áttekintette a múzeum életét, érintve a nemes elődöket, akik hozzájárultak a gyűjtemények gyarapításához, és biztosította a hallgatóságot afelől, hogy Gyula jelenlegi kulturális intézményrendszerét a nehéz körülmények között is fenn kívánja tartani.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára elmondta: jó látni az MVMSZ dinamikus fejlődését és azt, hogy a szövetség sokat tesz a vidéki muzeológia társadalmi elismertségéért, a vidéki múzeumügy szakmai korszerűsítéséért. Biztosította a vezetőséget afelől, hogy mindehhez a minisztérium igyekszik minden támogatást biztosítani, prioritásként kezelve az állományvédelmet és a szakmai alkotóközösség egyben tartását.

Ezt követően került sor a közgyűlés napirendi pontjainak megvitatására és az új tagok felvételére. Két új együttműködési megállapodás is született az MVMSZ és a Nemzeti Emlékezet Bizottság, valamint a Nemzeti Örökség Intézete között.

A szakmai nap kiemelt vendége volt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és a Magyar géniusz program kuratóriumi elnöke, aki filozofikus hangvételű előadásában a kultúrahordozókról és a kultúrafogyasztókról beszélt.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elemezte a gazdasági válság múzeumokat sújtó hatásait, illetve javaslatokat tett arra, milyen fenntartói intézkedések és változtatások jelentenének a kulturális intézmények számára segítséget ebben a helyzetben.

Bonczidai Éva, a Petőfi Kulturális Ügynökség kiadásában havonta megjelenő Magyar Kultúra magazin főszerkesztője tartalmi együttműködésre hívta a megjelent múzeumi szakembereket, bízva abban, hogy a lapot a jövőben múzeumi tartalmak és gondolatok is gazdagítják majd. A nap végén bemutatkoztak a Kajla program kiadványai, többek között a legújabb, 39 múzeumot bemutató képeskönyv, mely az MVMSZ-szel való együttműködésben született meg. Zárásként beszámolók hangzottak el a Magyar géniusz vándorkiállítás eddigi helyszíneinek tapasztalatairól.

A konferencia csütörtökön is folytatódott, amikor a szövetség új tagjai, a bonyhádi Völgységi Múzeum, a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház, a Kortárs Galéria Szabadka, valamint a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Központ Mailáth József Regionális Múzeum mutatkoztak be. A kétnapos rendezvény a Magyar géniusz programban már megvalósult és folyamatban lévő pályázatok beszámolóival zárult.