A forradalom és szabadságharc kevéssé ismert részleteit felfedő előadásokkal, a korabeli kávéházi hangulat felidézésével és pozsonyi kifli sütésével emlékeznek a gyulai Almásy-kastélyban a március 15-i eseményekre – közölte a múzeumot működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kedden.

Március 15-én Szilágyi Sándor történész rendhagyó tartalmú, Legendák és a valóság című előadásában emlékezik meg a forradalomról a kastély kápolnájában. A nemrég átadott Stefánia-szárnyban 12-én, szombaton pozsonyikifli-sütéssel, „az ifjak kávéházát” nemcsak egykori tárgyakkal, de korabeli kávékülönlegességgel és forró csokoládéval megidézve emlékeznek a forradalom és szabadságharc nem mindennapi történetei közül többre – írják.

„Amíg a látogató által készített kifli sül, történészünkkel társaloghatnak a látogatók az egykori történésekről” – idézi a közlemény Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető igazgatót. A gyulai kiállítóhelyek (az Almásy-kastély mellett a vár, az Erkel Emlékház, a Ladics-ház és a Kohán Képtár) az ünnepi hétvége valamennyi napján, hétfőn is várják a látogatókat.

A részletes programkínálat megtekinthető a www.gyulakult.hu oldalon.

Nyitókép: A gyulavári Almásy-kastély. Shutterstock/Carolin Jahn