Igazi ritkaságok találhatók abban a gyűjteményben, amelyet Hazai György lányai az örökségül hátrahagyott könyveiből hoztak létre. ?Hét évtizedre visszamenőleg sorakozik fel például a Varlik török szépirodalmi és művészeti hetilap minden lapszáma, de további ritka szakmai könyvek, folyóiratok is vannak a gyűjteményben az 1950-es évektől kezdve, és igazán értékessé teszi a könyvtárat az is, hogy a szovjet turkológia összes kiadványa megtalálható itt? ? mondta el Hazai Kinga, a professzor lánya. Hangsúlyozta: a könyvtár rendezése magánkezdeményezésből indult.

 

?Édesapánk a turkológiának szentelte életét, melynek során a világ egyik legjelentősebb magánkönyvtárát építette fel? ? ezt már Hazai Kinga és Hazai Cecília, a professzor két lánya írta az átadó napján megrendezett tudományos konferenciára készült kiadványban. A találkozót az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen tartották, amelynek alapító rektora volt a professzor.

 

Egy életen át tartó kutatás eredménye az a tízezernél is több kötetből álló tudományos gyűjtemény, amelyet azért állítottak helyre és nyitottak meg a nagyközönség előtt, hogy a turkológusok új nemzedéke folytathassa a mester életművét.

 


_d0a7590__copy__600x400.png
Az alapítvány tagjai az emléktábla-avatáson

Hogy a könyvtár megnyithasson, alapítványt hoztak létre, amelynek kuratóriumi elnöke Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója, a kuratórium további tagjai pedig Barbara Kellner-Heineke, a Freie Universität Berlin professzora és dr. Hóvári János nagykövet, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, a MANK Nonprofit Kft. főigazgatója.

 

Jelenleg 15 ezresre becsülik a könyvtárat, amelyben a szépirodalmi kötetek katalogizálása már befejeződött, mintegy 1640 tételben. A világ minden pontjáról várják az érdeklődőket a könyvtárba, melynek méretét és anyagát bármelyik tanszéki gyűjtemény megirigyelné. ?Kisebb körben kutatóműhelyeket, workshopokat is tartunk majd a könyvtárban, ahol a vendégszobának köszönhetően egy-egy kutató akár huzamosabb ideig is dolgozhat? ? mondta el Hazai Cecília.

 

A gyűjtemény néhány darabját, a 19. század első feléből származó köteteket

vitrinben helyezték el, de találtak például 17. századi munkákat is. Néhány könyvet restauráltatnak,

az állomány nagy része azonban remek állapotban van.

 

A gyűjtemény rendezése és katalogizálása nem valósulhatott volna meg, ha az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) diákjai nem segítenek. Hazai György ugyanis mindig közel állt a fiatalokhoz, egész pályája során diákokkal vette körbe magát, és most is egyetemisták katalogizálják a gyűjteményt. ?A könyvtárszakosoknál a nyelvismeret, a török szakosoknál a könyvtárismeret hiánya jelent problémát, itt viszont mindkettőre szükség van, így januárban a két szak diákjaival közösen kezdtük meg a kötetek feldolgozását? ? mesélte Németh Katalin, az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézetének egyetemi adjunktusa, a projekt vezetője. Első lépésként 291 doboznyi anyagot válogatták át, mely munka során egy-egy kiadványból több példányra is bukkantak, így a hasonló köteteket elajándékozták. Azt már Hazai Kinga árulta el, hogy ezeket az edinburgh-i St. Andrews Egyetemnek és az Azerbajdzsáni Akadémia Központi Könyvtárának ajándékozták, hiszen mindkét intézményhez szorosan kötődött édesapja.

A könyvtárban ma már külön teremben találhatók meg a szépirodalmi könyvek, a szakirodalmi kötetek ? történelmi, irodalomtudományi, nyelvészeti munkák, konferenciakötetek, bibliográfiák, forráskiadványok ? és a folyóiratok, a szótárak. Eddig 2700 kötet feldolgozása történt meg, a kutatók munkáját pedig az is segíti majd, hogy a katalógus törökül is elérhető lesz.

 

Történelmi, irodalomtudományi kötetek, bibliográfiák, nyelvtudományi,

irodalmi és történeti forráskiadások is megtalálhatók a könyvtárban.

Meglepő volt, hogy találtak például karacsáj-balkár vagy éppen csuvas ? mindkettő igen kicsi török nép ? nyelvű könyvet is.

Az emléktábla avatása előtt Vékás Lajos, az MTA társadalomtudományi alelnöke a magyar tudományos élet egyik igen sikeres ágazatának nevezte a turkológiát, amelynek hagyománya százéves múltra tekint vissza. A sikert olyan nevek fémjelzik, mint Vámbéry Ármin, Ligeti Lajos, Németh Gyula és nem utolsó sorban Hazai György. ?A Hazai-gyűjtemény a magyar turkológia fényes jövőjének záloga? ? tette hozzá.

 

A megemlékezésen jelen volt többek között Ahment Cevat Acar, a Török Tudományos Akadémia elnöke, valamint Isa Habibbeyli, az Azerbajdzsáni Tudományos Akadémia alelnöke.

Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond