Zsille Gábor a lengyel újhullám alkotóját a kortárs világirodalom legszűkebb élvonalának egyik szerzőjeként mutatta be. Az irodalomtörténészek által Nobel-díj várományosként emlegetett Adam Zagajewski a világhírű Jagelló Egyetemen kezdte irodalmi pályáját, majd az 1970-es évek Krakkójának legendás értelmiségi alakjává, ?jó értelemben vett figurájává vált? ? tette hozzá a fordító, aki megjegyezte, hogy a szerző 1982-ben ?szerelmi okból? disszidált Lengyelországból.

 

Zsille Gábor szólt arról is, hogy a költő a Párizsban a romantika kora óta jelentős lengyel közösség, később emigráció tagjaként tevékenykedett: az ottani lengyel irodalmi folyóirat szerkesztője lett. Adam Zagajewski 2001-ben költözött vissza Krakkóba ? fűzte hozzá. Az alkotó magyar recepciójára térve kifejtette: 2004-ben jelent meg az első ? 80 költeményt tartalmazó ? magyar nyelvű Zagajevski-kötet. A veled hallgatott zene című, száz verset tartalmazó válogatást idén jelentette meg a Magyar PEN Club.

 

Zsille Gábor az MTI érdeklődésére közölte: Adam Zagajewski bonyolult verstani képletektől mentes, ugyanakkor fegyelmezett szabadverseket ír. Témái között jellemző négy őselem ? a föld, a levegő, a víz és a tűz ?, valamint az utazás, a zene és az európai kultúrkincs helyszíneinek megjelenítése.

 

Adam Zagajewski beszédében megindítónak és meglepetésnek nevezte kitüntetését. Mint felelevenítette: gyermekkorában romantikával gondolt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcra. Krúdy Gyula és Márai Sándor műveire utalva úgy vélekedett: nagyon erős a költői hang a magyar prózairodalomban. Janus Pannoniusszal párhuzamot vonva méltatta a magyar költő után száz évvel élt ? szintén reneszánsz ? lengyel Jan Kochanowski munkásságát. A szerző egyúttal örömét fejezte ki, hogy napjaink ?tagolt? lengyel és magyar társadalmában az irodalom és kultúra segítségével sikerül felülemelkedni a ?politikai lövészárkokon?.

 

Őri László (Fidesz-KNDP), a baranyai megyeszékhely kultúráért felelős alpolgármestere a díj névadójára utalva arról beszélt, hogy ?Janus Pannonius Pécset is a halhatatlanságba emelte?. Adam Zagajewskinek gratulálva reményének adott hangot, hogy a következő években magyar költő is kiérdemli a nemzetközi mércével mérve is jelentős díjat.

 

Szőcs Géza az MTI-nek elmondta: a Magyar PEN Club Orbán János Dénesnek adományozta a szervezet Filius Ursae elnevezésű, idén alapított díját. A nevében Janus Pannonius itáliai diáktársaival folytatott polémiájára utaló kitüntetéssel ?dacos, provokatív, az éppen aktuális divatokkal a konfrontációt is vállaló? szerzőket kívánja jutalmazni a Magyar PEN Club.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: Robby van Maar (flickr.com)