Néhány hétre már szeptemberben, majd várhatóan 2023 nyarától állandó jelleggel is kiállítják Szantorinin a sziget egyik leglátványosabb régészeti leletét, egy archaikus korét, amely eddig nem fért el a helyi múzeumban.

Az időszámítás előtti 7. századból származó, 2,48 méteres nőalakot szeptember 4-étől tekinthetik meg a látogatók a népszerű görögországi üdülősziget legnagyobb települése, Fira átépítés alatt álló múzeumában – jelentette be pénteken a görög kulturális minisztérium.

A korét (díszes ruhába öltöztetett nő) már 2000-ben felfedezték, de méretei miatt nem fért el a múzeumban, amelyet most megnagyobbítanak. Mivel télen a múzeumot az átépítés utolsó fázisára bezárják, a szobrot egyelőre csak ideiglenesen tekinthetik meg a látogatók, a 2023 nyarára tervezett újranyitás után azonban ez lesz a legfontosabb kiállítási tárgy.

A sziget egyik ősi temetőjének ásatásakor felfedezett korészobor némileg hiányos: nincs meg az egyik alkarja, és az orra is sérült. Tudósok azt feltételezik, hogy sírkőként funkcionált, jelenlegi ismereteink szerint ugyanis a felöltözött lányokat (koré), valamint a ruhátlan ifjakat (kurosz) ábrázoló szobrok síremlékek vagy fogadalmi ajándékok voltak.

Nyitókép forrása: Görög Kulturális Minisztérium