Július 1-én kiállításmegnyitóval, majd kézműves- és őstermelői vásárral rajtol a háromnapos rendezvény.

A Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka című kiállítás megnyitójával veszi kezdetét a 13. Hungarikum Napok Nagyszebenben július 1-jén a Református Templom Galériában. A kiállítás két különleges művész, egy író és egy festő testvérpár R. Berde Mária és Dóczyné Berde Amál pályaképét ábrázolja, okmányok és műalkotások, valamint riportok segítségével. A tárlat az „isteni ingyen kegyelem ajándékát”, a tehetséget hivatott bemutatni. A kiállítás 2022. augusztus 31-ig látogatható.

Az esemény az Astra Szabadtéri Múzeumban folytatódik, ahol a látogatók idén is hagyományos termékek és ínyencségek közül válogathatnak a vasárnapig tartó vásáron, ahol közel 50 kézműves és őstermelő vesz részt. A látogatók kézműves-bemutatókon is részt vehetnek, így csuhéfonás, bogozás, horgolás, fafaragás, vaskovácsolás. A fesztivál egyik kiemelkedő programja a szombati főzőverseny.

Mindezek mellett gyermekprogramok, előadások is zajlanak. Idén is jelen lesz a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület, valamint a Kalibáskő Erdei Iskola, ahol a jurták mellett az íjazást, a botozást, az ostorozást, a bogozást és a szövést lehet kipróbálni, és megkóstolható a mikóújfalusi Rakott Ág elnevezésű, egy évszázados múltra visszatekintő desszert. Szombaton fellép a Varidance és a Tárkány Művek. 

Vasárnap a főzőverseny szakmai zsűrijének tagjai, meghívott magyar séfek főznek az Astra Szabadtéri Múzeumban, emellett különböző hungarikumokat mutatnak be az érdeklődőknek, és kiemelkedő szerepet kap a magyar népzene és néptánc is.

Nyitókép forrása: szeben.ro