Pénteken Liszt, Allegri és Mozart műveivel kezdődik az idén 210 éve született zeneszerzőnk nevét viselő Liszt-ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál a budapesti Mátyás-templomban.

Az október 24-ig tartó fesztiválon fellép Cory Henry, Patti Smith, Gilberto Gil, Thomas Hampson, Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Kelemen Barnabás és Berecz Mihály, a Compani’a Antonio Gades, Fassang László és Szokolay Dongó Balázs, Martin Sturm, a Duna Művészegyüttes, a Jazzical Trio, a Cracow Singers, Gyeva, Saya Noé, az I Am Soyuz, Roby Lakatos, Snétberger Ferenc, Homoky Gábor, Keller András és a Concerto Budapest, Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp, Vajda Gergely, Horváth Csaba és a Forte Társulat.

Szombaton az Eiffel Műhelyházban Gyöngyösi Levente látványos opera-musicalje, A Mester és Margarita először látható élőben Szente Vajk rendezésében, a Budapest Music Centerben Pad Zoltán vezetésével Liszt-darabok és a visegrádi országok komponistáinak művei csendülnek fel a Cracow Singers tolmácsolásában.

Az orgona is kiemelt szerepet kap a fesztivál első napjaiban.

Kecskés Mónika és Deák László a Belvárosi Ferences-templom orgonáját szólaltatja meg, Martin Sturm az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban, míg Szabó Balázs a Zeneakadémián készül különleges estre.

Kiss Péter vasárnapi koncertjén Dante és Petrarca művei, valamint az e szövegekhez kapcsolódó kompozíciók szólalnak meg. Az irodalmi idézeteket Jászberényi Gábor tolmácsolja, az előadás hangulatát fénytechnika teszi egyedivé. A több hangszeren játszó énekes, dalszerző és producer Cory Henry szeptemberben megjelent legfrissebb albumát mutatja be a Müpában október 21-én.

A filmrajongó kamaszoknak a Cinemira TEEN kínál programokat,

emellett filmes, animációs, kaszkadőr-, tánckoreográfia- és képregényes workshopokon próbálhatja ki magát a fiatal közönség. A filmes előadásokon nemzetközi sorozatok sztárjaival találkozhatnak, és kiemelkedő magyar rendezők segítségével ismerhetik meg a szakma rejtelmeit.

A megújult PONT Fesztivál egy napra a Múzeumkertbe költözik.

Szombaton örmény és grúz zenészek, kézműves-foglalkozások, gyerekprogramok garantálnak szórakozást. Új helyszínen, a Bálna tereiben várja a látogatókat Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása, az Art Market Budapest.

Az október 8-án kezdődő és egészen 24-éig tartó első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a www.lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk.

Nyitókép: A Mester és Margarita. Fotó: Rákossy Péter