Kétezer éves, lenyűgözően hatalmas bazilikát tártak fel Izrael földközi-tengeri tengervidékének déli részén, Askelonban. Ez az Izraelben eddig feltárt legnagyobb római kori bazilika, amelyet hamarosan a nagyközönség is megtekinthet a nemzeti parkban. A tengerparttól alig néhány méterre fekvő egykori középület három részből, egy központi teremből és két oldalsó részből áll.

A bazilikát először John Garstang brit régész fedezte fel az 1920-as években a Palesztin Kutatási Alap expedíciójának élén, de ő visszatemette a maradványokat. Mintegy száz év után ismét kutatni kezdtek ezen a területen, és a bazilika mellett egy kisebb színház (odeon) romjait is megtalálták. Garstang meghatározta az épület méreteit, és a Kis-Ázsiából importált nyersanyagból készült oszlopokból arra következtetett, hogy Nagy Heródes idején építhették, mert Josephus Flavius korabeli történész leírta, hogy a király oszlopcsarnokot és más épületeket emeltetett ebben a városban.

A régészek néhány Heródes-kori érmét is találtak a helyszínen, valamint Severus-kori masszív márványszobrokat, köztük pogány istenábrázolásokat: Isis egyiptomi istenséget, akit Tükhé görög istenként, a város szerencse-istennőjeként mutattak és Nikét, a görög győzelemistennőt.

Jelenleg a feltárt épületek bemutathatóvá tételén, látogatói útvonalak létrehozásán dolgoznak, amelyek elérhetővé teszik Tel Askelon és az összes ősi városréteg maradványainak minden jelentős látványosságát, köztük a világhírű íves kánaáni kaput is.

Kiemelt kép: Facebook/Israel Antiquities Authority