A Szentendrei Teátrum ad helyet a Láthatáron Csoport legújabb bemutatójának szeptember 23-án, pénteken.

A Kenyértörés, a Láthatáron Csoport legújabb előadása a szolidaritás és a háború viszonyát boncolgatja. Az ajánlójában így fogalmaznak: „Mi a helyes döntés, ha a szolidaritás erkölcsi parancsa ellentétbe kerül a túlélés parancsával? Elítélhető-e az, akinek saját és szűk közösségének boldogulása előbbre való, mint a bajba jutottakért való kiállás? Mi történik akkor, ha valaki a másikért való kiállással a saját közösségét sodorja veszélybe? Hol van az a pillanat, amikor már nem helyes csendben maradni, és hol van az a pillanat, amikor még csendben kell maradni?”

Az író-rendező, Fábián Péter elmondta: „A háború kitörése óta feszít a dilemma – és napról napra jobban –, hogy mi a valódi testvériség. Mi értelme a gesztusoknak, és mit lehet tenni a gesztusokon túl? Egyik nap azt érzem, hogy csak annak lenne értelme, ha fegyvert fognánk, másnap pedig magamra sem ismerek: kiállok a vérontás mellett? Harmadnap pedig előjön belőlem az egyszeri ember, akiből felszínre tör a »megvan nekem a saját bajom!« dermesztő közönye. Aztán az egész kezdődik elölről. Ezek a dilemmák ösztönöztek arra, hogy nekilássak ennek a darabnak.”

A Kenyértörés példázat a szolidaritásról, ami egy, a perzsa hódítás alatt élő apró hellén család történetén keresztül fogalmazódik meg.

Nyitókép forrása: a Láthatáron Csoport Facebook-oldala