Két jubileumi gálaműsorral, online programokkal, hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg június közepén a Duna Karnevált.

A 25 éves múltra visszatekintő kulturális fesztivál különleges, „best of” gálaműsorral készül június 12-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a gála előestéjén pedig jubileumi koncertet ad Pál István Szalonna és Bandája, amely 15. születésnapját ünnepli.

A Duna Karnevál 25 éve különleges színfolt a budapesti nyár kulturális palettáján, a több műfajt is felölelő programok egyszerre mutatják be a Kárpát-medence gazdag népzenei és táncos örökségét. A jubileumi gálaműsorban az elmúlt huszonöt év legemlékezetesebb pillanatait idézik meg. A közönség válogatást láthat A Monarchia bálja, az Európai Tánckaraván és a Szerelmünk, Kalotaszeg legszebb jeleneteiből. Az est főszereplői a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes mellett Magyarország legkiválóbb néptáncegyüttesei és zenekarai lesznek. Fellép többek között a Bartina Néptánc Egyesület, a Bem Néptáncegyüttes, a Tököl Délszláv Táncegyüttes, a Göncöl és a Kolo zenekar.

A gála előestéjén, június
11-én jubileumi népzenei koncerttel ünnepli megalakulásának 15. évfordulóját
Pál István Szalonna és Bandája. Az Együtt
című koncerten hagyományőrző muzsikusok lépnek fel Szászcsávásról,
Magyarpalatkáról, Kalotaszegről, Budatelkéről és a Rábaközből, zenész barátaik
mellett a zenekari tagok tanítványai is színpadra állnak a műsorban. A
koncerten fellép a Magyar Állami Népi Együttes is.

A jubileumi dátumhoz
kapcsolódóan a Duna Karneválon mutatják be a Pál István Szalonna és Bandájáról
megjelent fotóalbumot, amelyben Váradi Levente fényképein kívül számos
kulisszatitok szerepel a zenekar életéről.

A gála vezető koreográfusa Juhász Zsolt és Mihályi Gábor, zenei vezetője Dulai Zoltán, a rendező Mucsi János. A koncert szerkesztője Pál István Szalonna, az est rendezője Mihályi Gábor.

Nyitókép: dunakarneval.hu