Hieronymus Bosch művészi örökségét idézi fel a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának új szekciója, amely a július közepén, a múzeum történetének egyik leglátogatottabb kiállításaként zárt, Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című tárlat két – a bezárást követő, hosszabb időszakra kölcsönadott – műtárgya köré épül.

A Hieronymus Bosch festészetének hatását és az őt övező kultusz kialakulásának időszakát bemutató új szekció a Régi Képtár állandó kiállításának 1250–1600 között készült műveit kiállító teremsorán belül kapott helyet, benne a Bosch-kiállítás egyik fő művével, a Földi gyönyörök kertje-triptichon középső részének legkorábbi, fatáblára készült másolatával, amelyet – a  svájci Galerie De Jonckheere jóvoltából –  további egy évre adott kölcsön a tulajdonosa, és az antwerpeni Koninklijk Museum voor Schone Kunsten gyűjteményében őrzött, Szent Antal megkísértését ábrázoló alkotással, amelyeket a Szépművészeti Múzeum korabeli németalföldi műveivel együtt állít ki a múzeum. 

Szent Antal megkísértése öt évig marad Budapesten, miután a múzeum restaurátorai újjávarázsolták az áprilisban nyílt nagyszabású Bosch-kiállításra készülve.

Az idén áprilisban nyílt Bosch-tárlat a múzeum történetének második leglátogatottabb kiállításaként zárt, három hónap alatt több mint negyedmillió látogató tekintette meg. A kiállítás nemcsak az első átfogó Bosch-tárlat volt Közép-Európában, de a teljes nemzetközi múzeumi világban is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-bemutatójaként tartják számon.

Nyitókép: Szépművészeti Múzeum/Szabadi Flóra