Várnagy Kinga pécsi színésznő adja elő az Anyanyelve magyar című monodrámát a Bóbita Bábszínházban a Lénárd Kata Emlékalap támogatására hétfőn este.

A megérintő és emberi, napjaink valóságára és nehézségeire reflektáló, élőben és online is megtekinthető monodráma az idén januárban 48 évesen elhunyt pécsi pszichológus, Lénárd Kata életének állít emléket.     

Az igaz történet egy Németországba disszidált, de hazavágyó pécsi szinkrontolmács nő életéről szól. A mű önvallomás a kitartásról, a magányról, az anyaságról, a célok fontosságáról és a túlélésről.  

Lénárd Kata kiemelkedő személyiség volt Pécs és Magyarország szociális szerveződéseiben: szerepe volt a Bátor Tábor alakulásában, segítette a krónikus betegségekkel küzdő gyermekeket és családjaikat, tagja volt a hazai klinikai pszichológia meghatározó alakjainak összefogásaként megalakult Korai Kötődés Munkacsoportnak.     

Az előadással kapcsolatos költségek kifizetése után a jegyárakból megmaradó pénz a Pécsi Közösségi Alapítvány elkülönített számlájára, a Lénárd Kata Emlékalapba kerül. Az emlékalap segítségével két díjat alapítottak, azokat először 2022 februárjában, Lénárd Kata születésnapján adják át az arra érdemeseknek.     

A Lénárd Kata-díjra olyan személy vagy csoport jelentkezhet vagy jelölhető, aki vagy amely szakterületeket integráló perspektívával rendelkezik, érték számára a társadalmi felelősségvállalás és a kirekesztett, bármilyen szempontból hátrányos helyzetű csoportok felkarolása, értőn reflektál az egyéni és társadalmi traumákra, segíti ezek áldozatait, alkotó módon áll hozzá a lélektani, művészeti kezdeményezésekhez.     

A Különc-díjat az érdemelheti ki, aki nézetei, elgondolásai, cselekedetei alapján több elismerést, figyelmet érdemelne. A díjazottak a támogatói közösség elismerésének kifejezése mellett egy pécsi képzőművész alkotását kapják, és pénzdíjazásban részesülnek.     

Az Anyanyelve magyar című előadást november 29-én, hétfőn este hat órakor mutatják be a pécsi Bóbita Bábszínházban, melyet online is közvetítenek.

Részletek itt.

Fotó forrása: Facebook