A Magyar Állami Operaház a 2022/2023-as évadtervében jelentős módosításokra kényszerül – adta hírül az intézmény.

Magyarország kormányának az ukrajnai háborús helyzettel összefüggő, átfogó gazdasági intézkedései nyomán a fenntartó minisztérium a Magyar Állami Operaházat 600 millió forintos elvonásról értesítette. A korábbi és a várható további megtakarítási intézkedések nyomán az Opera a 2022-es évre összességében bő 1 milliárd, a 2023-as évre egyelőre 500 millió forint nagyságrendű elvonással számol. Mindezeken felül dalszínházunkra az utóbbi időszakban további rendkívüli terhet rótt a közüzemi költségek növekedése, valamint a valutaárfolyam-mozgásoknak való kiszolgáltatottság.

Az említett okokból a Magyar Állami Operaház a 2022/2023-as évadtervében az alábbi módosításokra kényszerül:

az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós-termébe meghirdetett felnőtt előadások elmaradnak. A törlés nem érinti a gyermekprogramok közül a KisHattyúk tava és a János vitézke című előadásokat, valamint a Makrancos királylány és a KisCsipke című produkciók bemutatóját, amelyek mindegyike a Bánffy Miklós-teremben valósul meg. Ugyancsak megvalósul a (K)Eiffel Jancsi tematikus épülettúra, valamint a Lázár Ervin-pérogram Dido & Aeneas és A csengő című előadásai.

Az elmaradó premiereket (Az ötödik pecsét, Artaban, Orfeusz & Euridiké, Tankréd & Klorinda) az Opera három éven belül, egyik későbbi évadában pótolja.

A János vitéz-premier két operaházi előadása előbemutató formájában valósul meg.

A törlés érinti a 2023-ra tervezett Primavera Fesztivál, TáncTrend és Pas De Quatre előadásait is.

A 2022. október 1-jére meghirdetett Mahler VIII. szimfónia az Eiffel Műhelyházból az Operaházba kerül át.

A Sztárest zongorával című sorozatból elmarad Olga Peretyatko 2022. október 1-jére és Ferruccio Furlanetto 2023. július 9-ére meghirdetett operaházi estje.

A megváltott jegyeket, bérleteket és bérlethányadokat a megvásárlás formájában az Opera visszafizeti. Az online vásárolt jegyek és bérletek visszatérítése automatikusan elindul, a banki átutalási idő maximum 30 nap.

További részletek az Opera honlapján.

Nyitókép: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu