Tehetség-díj és életműdíj kategóriában várja a jelöléseket január 20-ig a Cziffra György Fesztivál zsűrije, amely 2017 óta ismeri el a pályájuk elején álló tehetségeket, valamint a kulturális értékeket felmutató életutakat.

A Balázs János zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetőjének kezdeményezésére alapított elismeréseket szakmai grémium ítéli oda a beküldött jelölések alapján.

A Tehetség-díjjal évente három, 32 évnél fiatalabb, kimagasló egyéni teljesítményt nyújtó zeneművészt ismernek el személyenként bruttó egymillió forint pénzjutalommal és emlékplakettel. Az Életműdíjjal évente két olyan zeneművészt, pedagógust, kulturális szervezőt vagy szakembert tüntetnek ki, akik több évtizedes munkájukkal nagyban hozzájárultak Magyarország kultúrájának gyarapításához. Az elismerés személyenként bruttó 500 ezer forint pénzjutalommal és emlékplakettel jár.

A jelöléseket a dijak@cziffra100.com e-mail-címre várják, a jelölt szakmai életrajzával, a díjra való ajánlással, fényképpel és a jelölt elérhetőségével együtt. A Tehetség-díj esetében a levélnek tartalmaznia kell a jelölt születési dátumát, a különböző jelentős nemzetközi versenyeken elért díjakat és az eddigi legfontosabb koncertjeit is.

Tehetség-díjban részesült eddig Berecz Mihály, Ránki Fülöp, Szabó Marcell, Kovács Gergely és Balogh Ádám zongorista, Eszenyi Zsombor klarinétművész, Devich Gergely gordonkás, Kállai Ernő, Pusker Júlia és ifj. Sárközy Lajos hegedűművész, Horti Lilla énekes, valamint Pálfalvi Tamás trombitás. Életműdíjat kapott korábban Vásáry Tamás, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Dráfi Kálmán és Lantos István zongoraművész, Jakobi László hangversenyrendező, Csonka András kulturális szakember, Becht Erika zenepedagógus, Kovács János karmester, Takács-Nagy Gábor karmester, hegedűművész, Konrád György brácsaművész és Perényi Eszter hegedűművész.

Nyitókép: Cziffra György Magyar Örökség és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. Fotó: Kresz Albert