A cívisváros december 11-én egy teljes vasárnapra a Müpába költözik: délelőtt a gyermekeknek szóló Cifra Palota, este pedig egy rendkívüli, fényinstallációval ötvözött kóruskoncert kínál további alkalmat a debreceni művészekkel való találkozásra.

 

Kokas_Dora1

A Müpa népszerű nagyzenekari koncertciklusa, a 2016/2017-es évadtól megújult koncepciójú Felfedezések sorozat december 11-ei állomásán két rendkívül népszerű romantikus versenyművet is hallhatunk fiatal művészek közreműködésével. A Junior Prima-díjas Kokas Dóra, aki 2014-ben a budapesti Nemzetközi Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaversenyen két különdíjat kapott, a brit Edward Elgar híres e-moll gordonkaversenyét szólaltatja meg. Az ifjú művész előtt ismerősen cseng a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem atmoszférája, hiszen a Kelemen Kvartett tagjaként, illetve ? a Nemzeti Filharmonikusok programja jóvoltából ? szólistaként is bemutatkozhatott már a színpadán.

 

Kállai Ernő hegedűművészt személyesen Itzhak Perlman hívta meg magához New Yorkba tanulni, ahol 2012 tavaszán szerzett diplomát. Ugyanabban az évben második helyezett lett a budapesti Szigeti József Nemzetközi Hegedű- és Brácsaversenyen, valamint a közönségdíjat is elnyerte a Müpában megrendezett finálén, ez alkalommal pedig Sibelius Hegedűversenyét fogja játszani.

 

Kallai_Erno_c_Raffay_Zsofia1
Fotó: Raffay Zsófia

A zenekar és városa szinte egész napra birtokba veszi a Duna-parti intézményt: közreműködnek a gyerekeknek szóló délelőtti Cifra Palotán, a szimfonikus koncertet követően pedig O lux ? Egy este hangokra és fényekre címmel a Kodály Kórus Debrecen mutatja be fényinstallációval illusztrált műsorát. A Kiégő Izzók vizuális csoporttal közös, Szabó Sipos Máté vezette rendhagyó előadáson Tallis, Victoria, Byrd, Morten Lauridsen, Matsushita Ko, Malcolm Williamson, Eric Whitacre, Andrej Makor és Gyöngyösi Levente művei kelnek életre, és elhangzik Ligeti György híresen nehéz Lux aeterna című alkotása is.

 

2016. december 11., vasárnap, 10:00?13:00

Cifra Palota

https://www.mupa.hu/program/cifra-palota-2016-12-11_10-00-kek-terem

 

2016. december 11., vasárnap, 18:00

Kodály Filharmonikusok Debrecen

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

https://www.mupa.hu/program/kodaly-filharmonikusok-debrecen-2016-12-11_18-00-bbnh

 

2016. december 11., vasárnap, 20:00

Kodály Kórus Debrecen ? O lux ? Egy este hangokra és fényekre

Üvegterem

https://www.mupa.hu/program/kodaly-korus-debrecen-2016-12-11_20-00-uvegterem