Kulturális programajánlónk a hétre.

Március 4., csütörtök – A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenye

Műsor: Csajkovszkij: I. (b-moll) zongoraverseny, op. 23, Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, op. 92.

Csajkovszkij b-moll zongoraversenye 1888-ban nyerte el a zeneszerző által véglegesnek tekintett alakját. Az első tételben meghatározó a romantikus pátosz és a szenvedély, a lassú tétel érzelmes románcába ördöngös scherzo-középrész ékelődik. A finálé főtémáját ukrán népi dallam ihlette. A zongoristáktól kivételes hangszertudást igénylő Allegro con fuoco fergeteges kódába torkollik. Beethoven VII. szimfóniája 1811/12-ben keletkezett, és 1813-ban mutatták be Bécsben. A sorssal vívott ádáz küzdelmet ábrázoló V., valamint az ember és természet harmóniáját derűsen megéneklő VI. szimfónia után ez a mű az eksztázis, a mámor ünnepe, dionüszoszi alkotás, melyben meghatározó szerepet játszik a sodró lendületű daktilikus ritmika.

Az est szólistája, Farkas Gábor világjáró művész, számos nemzetközi verseny díjazottja, a Tokyo College of Music professzora, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. Vezényel: Nánási Henrik.

Március 5., péntek – Woody Allen: New York-i komédia, Centrál Színház

A férfiember egész olcsón megússza az életközepi válságot (például vesz egy új, feltétlenül szükséges sportautót), amikor mindjárt utoléri a kapuzárási pánik is – így nem tehet mást, meg kell adnia magát az ösztöneinek, és le kell cserélnie a nejét egy másik nőre. Csakhogy a feleségnek ehhez azért lesz még egy-két szava! Nem is beszélve a család régi barátairól (vagy friss ellenségeiről?). A New York-i komédiát immár közel másfél évtizede játsszák a Centrálban – okkal, hiszen nincs is szórakoztatóbb annál, mintsem másokat figyelni, amint az élethazugságaik lavinaként zuhannak a nyakukba...

Szereplők: Básti Juli, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Puskás Tamás, Sztarenki Dóra. Rendező: Puskás Tamás.

Március 6., szombat – Bágyi Balázs New Quartet feat. Pocsai Kriszta, élő közvetítés a BJC-ből

A dobos-zeneszerző Bágyi Balázs a magyar jazzélet egyik meghatározó, külföldön is rendszeresen koncertező művésze. Több alkalommal vett részt turnén az Amerikai Egyesült Államokban és az egyetlen magyar jazz zenész, aki rendszeresen koncertezik Kínában. Ezúttal zenésztársaival a Budapest Jazz Klubban ad koncertet.

Közreműködik: Bágyi Balázs – dob, Soso Lakatos Sándor – szaxofon, Oláh Dezső – zongora, Oláh Péter – bőgő, Pocsai Kriszta – ének.

Március 7., vasárnap – A Concerto Budapest Mozart-napja a Zeneakadémián

2018 óta egy-egy tavaszi vasárnapon, a Zeneakadémián együtt ünnepli Mozartot az előadóművészek és a zenebarátok közössége. A Mozart-nap házigazdája: Takács-Nagy Gábor.

A nyitókoncert műsora: Mozart: 15. (d-moll) vonósnégyes, K.421, 1. (g-moll) zongoranégyes, K. 478. A 16.00-kor kezdődő hangversenyen felcsendül a Titus kegyelme, K. 621 – nyitány; 23. (A-dúr) zongoraverseny, K. 488; 34. (C-dúr) szimfónia, K. 338. Vezényel: Takács-Nagy Gábor. Az estet 17.30-kor külföldi körkapcsolás szakítja meg, egy-egy zongoraművet játszik Würtz Klára, Rohmann Imre és Kurucz Tünde és Malcom Bilson. A zárókoncert műsora: Öt kontratánc, K. 609; 20. (d-moll) zongoraverseny, K. 466;  39. (Esz-dúr) szimfónia, K. 543; D-dúr allegro (újonnan felfedezett mű), Kis éji zene, K. 525. Vezényel: Keller András.

Március 8., hétfő – Vasarely és a színek, élő online tárlatvezetés

Victor Vasarely számára a színek és azok egymásra gyakorolt hatása rendkívül fontos volt. Saját forma- és szín kelléktára, a plasztikai egység segítségével kódolta képeit, ezáltal egyszerűbben reprodukálhatóvá váltak. Az egyórás interaktív vezetésen megismerhetik Vasarely színkontrasztjait, a színek kapcsolatát és néhány játékos kísérletben is részt vehetnek.

Március 9., kedd – Rekviem, a Feledi Project előadása

Van-e élet a halál után? A darab főszereplője a nő, az ember, akinek el
kell hagynia a földi életet, az eddig általa ismert létformát. Előbb a
döbbenet, aztán a küzdés, majd a pánik félelem, a feladás és a végén a
megbékülés. Az előadásban szereplők oroszlánként küzdenek az elmúlás ellen,
kapaszkodnak a maradásba, végül beletörődnek az életbe. Amikor elfogadják a
megváltozhatatlant, felszabadulnak, és kétségek nélkül továbblépnek az
ismeretlenbe.

Előadók: Horváth Zita (Recirquel Cirque Danse by Bence Vági), Fehér Laura, Hoffmann Luca, Safranka-Peti Zsófia, Tóth Brigitta, Wéninger Dalma. Rendező-koreográfus: Feledi János.

Március 10., szerda – Fényutazás: Magyar üvegművészek a nemzetközi és hazai szcéna élvonalában

Alkotói utak – kérdések és válaszok – a titokzatos üvegben elbeszélve. Fénnyel szőtt üzenetek, amelyekben az üvegművész az anyag fizika és a kémia határmezsgyéin egyensúlyozva, folyamatos kísérletezésben keresi válaszait létezésünk aktuális kérdéseire. Bepillantás kultúrtörténetünk egy olyan különleges területére, amelynek minden pillanatát a transzcendens fény alakítja. Matéria és művészet a megfogható és a felfoghatatlan paradoxonában. Előadó: Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, műemléki restaurátor szakértő.

Nyitókép: Rudolf Péter – New York-i komédia. Fotó forrása: centralszinhaz.hu.