A 19–20. századi klasszikus műveket felvonultató aukción kalapács alá kerül a Kornai-gyűjtemény, emellett soha nem látott Vaszary-festmények, valamint Rippl-Rónai József, Patkó Károly és Tihanyi Lajos egy-egy kivételes alkotása is új tulajdonosát keresi.

Október 18-án, a magyar festészet napján tartja 70. aukcióját az idén 25 éves Virág Judit Galéria. A magyar remekműveket felsorakoztató árverésen a nemrégiben elhunyt Kornai Péter magángyűjteménye is kalapács alá kerül, többek között Vaszary János és Rippl-Rónai József alkotásaival.

Kornai szenvedélyesen kutatta a magyar művészek munkáit, elmondások szerint úgy vásárolt festményt, mint aki házat vesz – „a pincétől a padlásig” mindent tudni akart az adott műről. Habár kollekciója különböző korok és stílusok alkotásaiból áll, hangulatilag és érzelmileg teljesen egységes, gerincét pedig klasszikus modern művek alkotják. A Virág Judit Galéria a Kornai-gyűjtemény részeként elárverezi többet között Vaszary János kimagasló kvalitású akvarell képét (Díva kék pamlagon), Rippl-Rónai József bravúros portréját (Somssich gróf portréja) és Gulácsy Lajos kivételes gazdagságú grafikai kollekcióját, amely betekintést enged a művész szinte valamennyi korszakába.

Az aukciós anyagban a fentiek mellett helyet kaptak eddig nem látott Vaszary-remekművek is. A festő párizsi korszakának egyik legreprezentatívabb olajalkotása (Virágcsendélet nőszirommal és tulipánnal) mellett elárverezik A San Domenico Hotel kertje Taorminában című képet is. Ez utóbbi korábban ismeretlen volt, évtizedekig rejtőzködött egy rangos svájci magángyűjteményben.

Az aukció további kulcstétele Tihanyi Lajos Párizsi táj című avantgárd festménye, amely igazi csemege a műkedvelők számára, a párizsi háztetők és kémények elvont, purista szellemű ábrázolása. A kép 1925-ben született, és 2000 körül került a hazai műkereskedelem vérkeringésébe.

Patkó Károly egy páratlan festménnyel – Lerici (Vitorlások Lericiben) – szerepel a 70. aukción. A festő életműve kevésbé terjedelmes, mint pályatársaié, így ez a kép igazi rejtett kincsnek számít Patkó itáliai korszakából.

Az árverésre kerülő festményeket október 7. és 17. között lehet megtekinteni a Virág Judit Galériában. A tárlat ingyenesen látogatható.

Nyitókép: Patkó Károly: Lerici (Vitorlások Lericiben), 1929 körül, részlet

Fotók forrása: Virág Judit Galéria