Három új szakot indít az őszi szemeszterben a Magyar Képzőművészeti Egyetem – közölte csütörtökön az intézmény, amely szeptember 16-án tartja évnyitóját.

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen a 2022/23-as tanévben három új szakon is elkezdődik a tanulmányi munka: a vizuális művészet alapszakon, a képzőművész mesterszakon, valamint a korábbi években megszüntetett, majd újra akkreditált kortárs művészetelméleti és kurátori ismeretek mesterképzésen – áll az egyetem közleményében.

A vizuálisművészet-szak és a képzőművész szak egy Magyarországon még új, egyedi képzés keretein belül indul a Képzőművészeti Egyetemen. Ez a két szak az önmagát a korábbi, hagyományos képzőművészeti műfajoktól markánsan megkülönböztető, de azokat is magában foglaló „fine art” gyűjtőfogalom alatt pozicionálja, amely Európa és a világ művészeti egyetemein már jól működő gyakorlat.

A Szigeti Gábor Csongor, Erős István, Lucza Zsigmond, Előd Ágnes irányítása alatt zajló képzés lehetőséget biztosít a hallgatóknak a képzőművészeti műfajok komplex tartalmi és technikai változatosságának egyidejű használatára, a választott témákhoz leginkább illő technikák kombinálására – közölte az egyetem.

A vizuálisművészet-alapképzésen festészetet, grafikát, rajzot, fotográfiát, szobrászatot, mozgóképet, hangot, performatív gyakorlatot, szociális gyakorlatot, interdiszciplináris megközelítéseket tanulhatnak a diákok. A vizuális művészet alapképzésre épülő képzőművész mesterképzésen a hallgatók már egy konkrét területet vagy technikát is tovább vihetnek, fejleszthetnek.

A kortárs művészetelméleti és kurátori ismeretek mesterképzés célja olyan művészeti szakemberek képzése, akik alkotó módon képesek komplex projekteket, kutatásokat, kiállításokat elindítani, ezek koncepcióját kidolgozni és képviselni.

A képzés az alapszakon hat, a mesterszakon négy félévből áll, melyek elvégzése után lehetőség van az egyetem doktori programjaihoz való kapcsolódásra s a művészeti munka tudományos igényű továbbvitelére. A Magyar Képzőművészeti Egyetem tanévnyitó ünnepségére szeptember 16-án, pénteken, délelőtt 10 órától kerül sor a Bábszínházban, ahol Erős István rektor köszönti a hallgatókat és az oktatókat.

Nyitókép: Shutterstock/Eric Laudonien