Jó, elismerjük, a screwball comedy (angol kifejezés, jelentése dilis, eszement komédia ? a szerk.) elnevezés első látásra elég ismeretlennek tűnhet, de ha jobban megismeritek, rájöttök, hogy láttatok már ilyen műfajú filmet ? csak épp azt mondtátok rá, hogy romantikus komédia. De mi is az a screwball comedy? ?Elsősorban jellemkomikumon alapuló, helyenként abszurd hangvételű amerikai vígjátéktípus, melyben a konfliktusok a szereplők között fennálló, kibékíthetetlennek tűnő nézetkülönbségekből fakadnak?. A történet hősei általában egy férfi és egy nő, akik gyökeresen eltérő nézeteket vallanak a világról, olykor a vagyoni helyzetük és a neveltetésük is különbözik, a film végére ? számtalan megpróbáltatás után ? mégis reménytelenül egymásba szeretnek.


runaway_bride_600x337.png
Oltári nőFotó: filmandtvnow.com

 

?A ?30-as években kialakult műfaj a romantikus vígjátékokkal ellentétben csak ritkán szentimentális hangvételű: dialógusai ironikusak, az emberi kapcsolatok őszinteségét illetően helyenként a film noirok riasztó pesszimizmusát előlegzi.? A screwball comedy-divathullámot 1934-ben az Ez történt egy éjszaka indította el, amit rögtön, még ugyanebben az évben az első vérbeli screwballnak tartott Huszadik század követett. És itt máris megválaszoljuk azt a kérdést: honnan ered a műfaj elnevezése? A Huszadik század főszereplőjét Carole Lombard alakította, akit gúnyosan Screwball Ladynek neveztek ? nos, az ő gúnyneve ragadt rá a műfajra? Amelynek legjelentősebb rendezői között van Howard Hawks, Frank Capra, Preston Sturges és Leo McCarey.

 

A screwball comedy fénykora a hatvanas években az utolsó Marilyn Monroe-filmekkel ? Van, aki forrón szereti, A herceg és a táncosnő ? véget ért, de az alapmodell máig igen népszerű: gondoljunk csak az olyan divatos esküvői vígjátékokra, mint az Oltári nő?

 

És most jöjjön néhány film ? garantáljuk, hogy a két főhős végül reménytelenül egymásba szeret!

 

Ez történt egy éjszaka

A nemesi családból származó szépséges Ellie-nek egy nagyvilági szerencsevadász csapja a szelet. Ellie apja tisztán látja, hogy a férfi csak a család rangjára és pénzére pályázik, de a szerelmes kisasszonyt nem képes erről szép szóval meggyőzni. A lány titokban férjhez megy, de az apa még ezek után is próbálja menteni a menthetőt: egy jachton tartja fogva lányát, nehogy valamilyen butaságot kövessen el. Ellie azonban feltartóztathatatlan: megszökik a hajóról, a partra úszik és szakadt, vízes gúnyájában felszáll az első New Yorkba tartó buszra, hogy megkeresse férjét. A buszon összeismerkedik egy jóképű újságíróval, akit nemrég italozási szokásai miatt rúgtak ki a laptól, ahol dolgozott. Ellie és a férfi eleinte civakodnak, aztán az újságíró rájön, valójában kivel is van dolga. A lány üzletet ajánl: ha a férfi segít neki eljutni New Yorkba, írhat róla egy exkluzív pletykát. Ennek szerelem lesz a vége...


eztortentegyejszaka_600x442.png
Fotó: imdb.com

 

Huszadik század

Oscar Jaffe sikeres impresszárió, akinek nevéhez a Broadway legújabb előadásai fűződnek. Karrierje azonban egyik napról a másikra hanyatlásnak indul, az újabb siker reményét pedig korábbi szerelmében, Lily-ben látja. Eldönti hát, hogy visszaszerzi a nőt, ez azonban nem lesz könnyű feladat, hiszen Lily útja a Broadway színpadáról Hollywoodba vezetett. Vajon hősünk sikerrel jár?


twentieth_century_movie_one_600x475.png
Fotó: vaguevisages.com

 

Van, aki forrón szereti

Az időpont 1929. februárja, amikor két munkanélküli muzsikus, Joe és Jerry egy végső lépésre szánja el magát: jelentkeznek egy női zenekarba! Ám maguk is meglepődnek, amikor női ruhába bújva felvételt nyernek. Csak akkor jönnek rá, hogy megfogták az Isten lábát, amikor felszállnak a vonatra, amellyel az együttes Floridába indul. Egy hálókocsiban kell ugyanis tölteniük az éjszakákat a zenekar tucatnyi lánytagjával, akik hamar bizalmukba fogadják az új lányokat... A nagy meglepetés azonban még várat magára. Kiderül ugyanis, hogy az énekesnő, Sugar Kane egy igazi bombázó, akibe mindkét nőimitátor halálosan beleszeret. Esélyük azonban vajmi kevés, ugyanis Sugar nem randizik hölgyekkel, de még csak csóró urakkal sem. Joe-nak azonban van egy terve: lányként Sugar bizalmába férkőzik, két fellépés között viszont átöltözik és gazdag playboynak adja ki magát, aki nagyon is tudja, mit kell tennie ahhoz, hogy Sugar kedvébe járjon.


forron_600x461.png
Fotó: imdb.com

 

Oltári nő

Ike Graham az a fajta újságíró, aki mindig az utolsó percben írja meg a leadandó cikket. Egy nap, éppen sztori híján késlekedik, amikor egy bárban egy részeg idegen mesél neki Maggie Carpenterről, aki mindig elmenekül az oltár elől. Ike, aki egyébként sincs túl jó véleménnyel a nőkről, gúnyos hangú cikket ír az ismeretlen Maggie-ről anélkül, hogy utánamenne a hírek valódiságának. Másnap kirúgják a munkahelyéről, mert túl messzire ment, és meghamisította a valóságot. Ike-nak egyetlen esélye marad: lemenni a kisvárosba, és megírni a valóságot Maggie-ről, akinek negyedik esküvői kísérlete közeleg. Hamarosan kiderül azonban, hogy az egész falu Maggie újabb menekülését várja, és ez már egy cseppet sem tetszik Ike-nak?


tcajntdbjcufuoyo29klti68hrs_600x337.png
Fotó: empireonline.com

 

Két hét múlva örökké

George Wade New York egyik vezető ingatlanfejlesztési vállalatának felelős pozícióját tölti be. Bátyja, Howard a cég üzleti sikereinek motorja, és egyáltalán nem nézi jó szemmel testvére hóbortját. George ugyanis minden jogásznővel kikezd és amikor a meghódított nő valami hibát vét, Howardra vár, hogy kirúgja a hölgyet. Most azonban betelt a pohár, Howard választás elé állítja öccsét: alkalmaz végre egy komoly ügyvédet, vagy búcsút mondhat a részvényeinek. Így kerül a céghez Lucy, a Harvardon végzett, intelligens, stratégiai elmével megáldott ügyvéd, akinek megvannak a saját elképzelései a főnökét illetően.


twoweeks_600x394.png
Fotó: imdb.com

 

Nász-ajánlat

A bevándorlási hivatal ki akarja toloncolni az országból az illegális bevándorló Margaretet. A nő azt állítja, hogy házasodni készül, így nem küldhetik vissza a hazájába. A gond, hogy a vőlegénye, a gyanútlan asszisztense mit sem tud erről. Szerencsére Andrew, akit évek óta gyötört a munkahelyén, bizonyos feltételek mellett hajlandó belemenni a játékba. Erre azért van szükség, mert a hivatal embereit sem ejtették a fejükre: bizonyságot akarnak. Nincs mit tenni, a páros a vőlegény családjához utazik Alaszkába. Az események azonban nem egészen az elképzeléseik szerint alakulnak?


proposal_600x398.png
Fotó: imdb.com

 

Tóth Eszter

Forrás: Film-és médiafogalmak kisszótára/port.hu/imdb.com