Az október 5. és 8. között megrendezendő Primanima fesztivál ismét kiemelt figyelmet szentel az ifjabb közönségnek. A három korosztályra bontott gyerekfilmes versenyprogram mellett a PrimaTeen várja a tinédzsereket szórakoztató és gondolatébresztő animációkkal, és a Rutkai Bori Banda is fellép.

A magyar animációs filmek közül olyan népszerű sorozatokból lesz látható egy-egy epizód, mint Tamás Iván Macskakirálylány, B. Nagy Ervin Cserebogarak, Kelen Bálint Dracó, a borzasztó és Glaser Kati Városi legendák szériája. Az idei programban több olyan film is szerepel, melyek az érzelmek világát dolgozzák fel. Lesz film a félelemről, a sötétségtől való szorongásról, a sértődésről és a haragról.

A Berlinalét és világ legrégebbi animációs fesztiválját, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivált megjárt kisfilmeket is láthatnak a kicsik. A Kiko és az állatok a zaklatás témájával érzékenyíti a gyerekeket, a Luce és a Szikla azt a kérdést teszi fel, hogy hol érezzük magunkat igazán otthon, a Franzy leveskonyhája és A csalogány éneke pedig az önzetlenség és az egymásra utaltság fontosságára világít rá.

A PrimaTeen válogatásban szintén láthatók a Berlinalét és Cannes-t megjárt animációk.

Az I. Lajos, a birkák királya című abszurd bábanimáció tűpontosan mesél a hatalom bűvöletéről egy állatfarmon, a Másik felem című gyurmafilm önmagunk elfogadását helyezi fókuszba, A kövér hátsóm és én egy szürreális kisfilm a testképzavarról, a Tavaszi tekercs pedig a kulturális hagyományok megőrzésének fontosságát emeli ki. Jó esélyekkel indul az Oscar-versenyben a Fekete csúszda, melyben egy veszélyes víziparkos csúszda metaforáján keresztül ismerjük meg egy kisfiú félelmeit az otthoni zűrökkel kapcsolatban.

A Levél egy disznóhoz a kollektív trauma, a bosszú és az empátia témáit vizsgálja egy holokauszt-túlélő visszaemlékezésein keresztül, és két, szolidaritásról szóló animáció is látható, melyek a MOME, a Bookr Kids és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács együttműködésében készültek.

A mentális betegségek, a traumák, a barátság, a másikhoz való kapcsolódás, a bántalmazás, a krízishelyzetek megélése mind-mind olyan témák, melyekről nem könnyű beszélgetni, ugyanakkor elengedhetetlen a róluk való közös gondolkodás. A filmek és az utánuk való beszélgetés ebben igyekszik a látogatóknak segíteni.

A gyerekfilmeket és a PrimaTeen programját a görög Fokion Xenos animációs rendező, a szlovák–magyar Flóra Peťovská műfordító, a Csirimojó kiadó alapítója, valamint Rutkai Bori dalszerző fogja zsűrizni. A gyerekekből álló PrimaKids zsűri tagjai idén a budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskola diákjai lesznek, akik maguk is már járatosak az animációs filmkészítésben.

A PrimaTeen programra iskolás csoportok jelentkezését is várják a szervezők a norababter@gmail.com címen, melyen Peer Krisztina szakpszichológussal beszélgetnek a vetítés után a résztvevők. A PrimaTeen programot a szervezők a fesztivál után több budapesti és vidéki helyszínre is tervezik utaztatni, amelyre az intézményvezetők, a pedagógusok is tudnak jelentkezni

Nyitókép: Franzy leveskonyhája