A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Makovecz Imre utcai akadémiai szalon sorozatának június végi záróeseményén Gilly Tamás szobrászművész kapta a Samu Géza-díjat.

A háznagyi teendőket Juhász Judit, az MMA
szóvivője látta el, aki 2011 szeptembere óta szervezője az eseménysorozatnak. Köszöntőjében
kiemelte: amióta köztestületi formában tevékenykedik az akadémia, a
Makovecz-szalon most tartotta tizedik évadzáró ünnepségét. 

Ezt követően dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára megkoszorúzta Kováts Flórián és Makovecz Imre portrészobrát, majd

rendhagyó kettős könyvbemutatóval folytatódott a program.

Szemadám György Marco Polótól Nicola Tesláig című könyvét Persányi Miklós biológus, a Fővárosi Állat- és Növénykert korábbi igazgatója mutatta be, az általa jegyzett A legszebb majom című kötetet pedig Szemadám György méltatta. Persányi Miklós hangsúlyozta: a tudományos alapossággal létrehozott tanulmánykötet nemcsak azt bizonyítja, hogy szerzője jeles képzőművész, de azt is, hogy tudományos szempontból is felkészült író. Szemadám György pedig „egy polihisztor tudós remek stílussal megírt kötetét” ajánlotta a jelenlévők és az olvasók figyelmébe.

A hagyományokhoz híven

a Makovecz Imre utcai akadémiai szalon júniusi utolsó rendezvényén adják át a Samu Géza-díjat, amelynek megálmodója Makovecz Imre világhírű építőművész volt.

Annak idején célul tűzte ki, hogy megóvja és továbbörökítse a fiatalon elhunyt Samu Géza szobrászművész hagyatékát. A díjat 2005-ben adták át először.

Az elismerést odaítélő Samu Géza Művészeti
Alapítvány kuratóriuma idén Gilly Tamás szobrászművészt tartotta a díjra
méltónak. Karmó Zoltán egyetemi docens laudációjában Gilly Tamást ösztönös
formavilágú, sokoldalú szobrászként mutatta be, aki másodmagával jelenleg az
ország vezető bronzöntödéjét vezeti. A 2009-ben a Magyar Képzőművészeti
Egyetemen diplomát szerzett fiatalember jelenleg olyan szimbolikus jelentésű
műveket alkot, melyeknél a tudatalatti mélyéből felbukkanó archaikus motívumok
figyelhetők meg.

A díjátadó ceremóniát követően Vashegyi György, az MMA elnöke bejelentette: az akadémia életében lezárult az első tíz köztestületi esztendő, amely elsősorban az építkezésről szólt. Mostantól a Magyar Tudományos Akadémiával közösen a főváros mellett a vidéki városokra és településekre kíván az akadémia koncentrálni.

Hozzátette, hogy

a két akadémia soha nem látott összhangban dolgozik majd a magyar művészeti élet fellendítése érdekében.

Mindezt Richly Gábor főtitkár is megerősítette, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az MMA országosan kíván programjaival jelen lenni a honi művészeti életben. A tervek szerint a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve hét regionális központot alakítanak ki, amelyek lefedik az országot és a határon túli tömbmagyarság legfontosabb területeit is.

Nyitókép: Gilly Tamás szobrászművész a bitcoin protokoll feltalálójának, Satoshi Nakamotónak a szobrán dolgozik egy nagytarcsai öntödében, 2021-ben. Fotó: AFP/Kisbenedek Attila