Horvátországban vendégszerepel a Magyar Állami Népi Együttes, a zágrábi Horvát Nemzeti Színház után pedig pénteken Fiumében is fellép az Ezerarcú Délvidék összeállítással.

A Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) öt évvel ezelőtt járt először Horvátországban, amikor a LADO horvát állami népi együttessel tartottak közös táncelőadást. A magyar intézet terve volt, hogy önálló estet is adjon az együttes, ami most meg is valósult, pénteken pedig olyan helyen léphet fel a tánccsoport, ahol még soha nem járt: Fiumében, a Susak Horvát Kulturális Otthonban.

Az Ezerarcú Délvidék című program a Kárpát-medencei nemzetek közös kulturális örökségét mutatja be. A Népi Együttes olyan horvát gyerekeknek és fiataloknak mutatkozik be Fiumében, akik még vélhetően soha nem találkoztak magyar néptánccal.

Demcsák Csaba, zágrábi magyar nagykövet az előadást megelőzően, a Horvát Nemzeti Színházban mondott köszöntőjében kiemelte: különleges ez az este, hiszen nem csak a magyar népzenét, néptáncot, kultúrát hozta el a MÁNE az Ezerarcú Délvidék elnevezésű programmal. Az összeállítás ugyanis nagyon sokat merít a horvát és más szomszédos népek hagyományaiból, koreográfiájából. Úgy véli, a közös kulturális együttműködésnek ez egy fontos eleme lehet. Demcsák beszámolt arról is, hogy tárgyalások folynak a hároméves közös kulturális munkaterv megújításáról is Nina Obuljen Korzinek horvát kulturális miniszterrel.

A rendezvényen Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára is részt vett, aki Ljubljanából érkezett Zágrábba. Elmondása szerint 26 magyar intézet működik szerte a világban, ezek az intézmények pedig nagyon fontos kulturális és diplomáciai küldetést végeznek. A helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy több szakmai egyeztetést is folyatott Szlovéniában és Horvátországban. Ljubljanában és Zágrábban is járt a felsőoktatási-, a kulturális- és a külügyminisztériumban, ahol ezen országok kulturális és diplomáciai koncepciójáról egyeztettek.

A képen jelenet a Magyar Állami Népi Együttes Ezerarcú Délvidék című táncelőadásából. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI