Február 15. és 19. között a magyarországi Finn Intézet (Finnagora) szervezésében újra belekóstolhatnak az érdeklődők a finn életbe és megismerhetik az északi ország gondolkodását, hiszen érkezik a 12. Finn Filmnapok a Toldiba.

A Finnagora az elmúlt években is  igyekezett mindig a legkurrensebb filmeket elhozni a magyar közönségnek, nem lesz ez idén sem másként. Az esemény nyitófilmje az Alli Haapasalo rendezte Csajfilm, ami három Z-generációs barátnő kapcsolatáról mesél a zord és sötét finn télben. A filmről a megjelenését követően ódákat zengtek a kritikák.

A fesztivál másik izgalmas, fiatal generációt bemutató darabja a Heartbeast (Szívrobbanás) című alkotás, amelyben kulturális különbségek mentén figyelhetjük meg a finn és francia fiatalok mindennapjait és összekapcsolódási lehetőségeit. 

A drámák mellett természetesen a csípős humor is megjelenik a filmekben, köztük is a Karaoke Paradicsom című darabban is, amelynek segítségével bepillantást nyerhetünk a finn karaokeéneklők világába és mindennapjaiba. 

A dokumentumfilmes szekció egyik kiemelt alkotása az Állati jogok című mű, amelyben egy finnországi állatvédő aktivista szemén keresztül láthatjuk az állatvédelem őszinte és naiv, valamint politikailag megkeményedett arcát. A filmhez kapcsolódóan kerekasztal-beszélgetést szerveznek, amelyen az alkotás rendezői Saila Kivelä és Vesa Kuosmanen, valamint Kapronczai Erika vesznek majd részt. 

A korábbi évekhez hasonlóan rövidfilmvetítésekkel is várják a szervezők a vendégeket február 18-án.  

Nyitókép: Csajfilm