A 2022/23-as évadban is folytatódik Kovács Gellért újságíró filmklubja a fővárosi Kino Cafe moziban. A filmklub Fábri 105 programjában a legendás filmrendező alkotásai szerepelnek.

Tizenöt digitálisan felújított film a sematikus, de már a későbbi kézjegyeket is magán viselő Életjeltől a két Oscar-díjra jelölt rendezésen át (A Pál utcai fiúk, Magyarok) a politikai krimibe hajló Gyertek el a névnapomra! című, igen ritkán vetített búcsúfilmig.

Ráadásul különleges duplavetítést is tartanak a szezonban: a Magyarok „folytatását”, a Fábián Bálint találkozása Istennelt még aznap, rövid szünet után láthatják a filmklub nézői. Fábri Zoltán ihletett irodalmi adaptációkban bővelkedő életműve rendkívül fontos, máig izgalmas és megrendítő pillanatokban bővelkedő része az egyetemes filmtörténetnek – szakmai felkészültsége, szenvedélye, minden korban érvényes gondolatai kitartásról, emberségről, erkölcsről ma is magával ragadhatják a befogadót.

Az előadások előtt bevezetőt tart Kovács Gellért. A vetítésekről itt lehet tájékozódni.

Nyitókép: Illés György operatőr és Fábri Zoltán rendező az Utószezon című film forgatásán. Fotó: Fortepan/Hunyady József