A Bookline havonta megjelenő sikerlistáin gyakran szerepelnek romantikus alkotások, a nyári hónapokban azonban különösen nagy az érdeklődés a szívhez szóló olvasmányok iránt. Jól mutatja mindezt, hogy júliusban tizenhét szerelemmel teli, izgalmas és fordulatos művet találunk az ötven legkeresettebb cím között – még ha az első három helyen más kategóriába tartozó könyveket is találunk Delia Owens, Jean Raspail és dr. Máté Gábor tollából.

A Bookline júliusi sikerlistájának első helyét Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című kötete szerezte meg. A szerző első regénye a megjelenése óta nagy népszerűségnek örvend, ezt bizonyítja, hogy már több alkalommal szerepelt a hónap három legkeresettebb alkotása között. A hamarosan filmvásznon is látható történet egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza, amiben egy elszigeteltségben élő lány küzdelmekkel teli története bontakozik ki.

A második legkeresettebb könyv Jean Raspail Szentek tábora című írása lett, a francia író és világutazó regénye először 1973-ban jelent meg, és azon művek táborát erősíti, amik fontos társadalmi eseményeket vetítettek elő. Raspail kendőzetlen őszinteséggel ír a modern kori népvándorlásról, ami kísértetiesen hasonlít a 2015-ös migrációs válsághoz, közel fél évszázaddal azelőtt, hogy mindez ténylegesen megtörtént volna.

A Bookline sikerlistájának harmadik helyét dr. Máté Gábor A test lázadása című munkájával szerezte meg. A Kanadában élő magyar származású orvos, író a könyvében a kutatásain, valamint saját tapasztalatain keresztül mutatja be a stresszbetegséget, egyúttal segítséget kíván adni az állandósult feszültség csökkentéséhez.

A test lázadása című kötet mellett dr. Máté Gábor három másik írása iránt is sokan érdeklődtek,

így került fel a legkeresettebb művek közé a szerző Szétszórt elmék, A család ereje, valamint A sóvárgás démona című könyve is, de ezeken kívül júliusban az olvasók több más tudományos írást is szívesen forgattak.

Byung-Chul Han dél-koreai születésű svájci filozófusnak, kultúrteoretikusnak eddig három könyve jelent meg magyarul, ezek közül a legújabb A Föld dicsérete, ami a kertművelés és a természetközeli életmód filozófiai vonatkozásait helyezi középpontba – egy sűrűn átszőtt esszé, ami félúton kerti naplóba fordul. Az újonnan megjelent kötet a sikerlista harmincadik helyét foglalja el, de Byung-Chul Han másik két könyve is előkelő pozícióban szerepel: míg a Kiégés társadalma a negyedik, addig a Pszichopolitika a negyvenhatodik.

A romantikus könyvek közül Karády Anna A füredi gyermek című történetét forgatták a legtöbben. A szerző első alkotása 2021-ben jelent meg: a Füredi lány – ami jelenleg a sikerlista huszonhetedik helyén található – hamar népszerű lett az olvasók körében. A füredi gyermek az azóta sorozattá bővült történet lezáró fejezete, amiben a szerző visszarepít bennünket Balatonfüredre, ahol még több részletet tudhatunk meg a főszereplő Almássy Anna életéről. Hasonlóan érdekes történeteket vetett papírra Colleen Hoover is. Júliusban a Magyarországon is egyre népszerűbb írónő három regényét – a Velünk véget ér, az Ugly Love – Csúf szerelem, valamint a Verity című köteteket – keresték a legtöbben.

Nyáron a romantikus regények mellett a krimik is kiemelt figyelemben részesülnek:

nem csoda, hiszen a nyomozással, váratlan fordulatokkal és izgalmakkal teli alkotások kiváló társai lehetnek a nyaralásnak és az utazásnak. Ilyen izgalmas bűnügyi regény Andrew Wilson Agatha Christie és a suttogó orvos, valamint Kristina Ohlsson Viharjelzés című könyve.

Andrew Wilson bestseller-sorozatának első alkotása a krimi királynőjét nem szerzőként, hanem szereplőként mutatja be: hol gyanúsítottként, hol nyomozóként, hol pedig teljesen más szerepkörben. Kristtina Ohlsson Viharjelzés című írása egy igazi skandináv krimi, aminek középpontjában a közszeretetnek örvendő tanítónő és az ő váratlan eltűnése áll.

1. Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek
2. Jean Raspail Szentek tábora
3. Dr. Máté Gábor A test lázadása
4. George Friedman Vihar a csönd előtt
5. Byung-Chul Han A kiégés társadalma
6. Náray Tamás Anyám szerint
7. Karády Anna A füredi gyermek
8. Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors
9. Borsa Brown Párban Nápolyban
10. Orvos-Tóth Noémi Szabad akarat
11. R. Kelényi Angelika Veszélyes Vadvirág
12. Joanna Faber, Julie King Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje – kisgyerekes szülőknek
13. Colleen Hoover Velünk véget ér
14. Szentesi Éva Merkúr a retrográdban
15. Tóth Krisztina A majom szeme
16. Edith Eva Eger A döntés
17. Valérie Perrin Másodvirágzás
18. Nádas Péter Rémtörténetek
19. Dr. Máté Gábor, Dr. Gordon Neufeld A család ereje
20. Andrew Wilson Agatha Christie és a suttogó orvos
21. Colleen Hoover Ugly Love – Csúf szerelem
22. Julie Caplin Románc az Adriai-tengeren
23. Dr. Máté Gábor Szétszórt elmék
24. Kristina Ohlsson Viharjelzés
25. Karády Anna A füredi földesúr
26. Frank Herbert A Dűne eretnekei
27. Karády Anna A füredi lány
28. Elena Armas Spanyol szerelmi átverés
29. Budai Lotti Amit magammal viszek
30. Byung-Chul Han A Föld dicsérete
31. Jodi Ellen Malpas A brit
32. Jo Thomas Itáliai álom
33. Vadadi Adrienn Kicsimackó a Balatonon
34. Dr. Máté Gábor A sóvárgás démona
35. Mérő Vera Lúg
36. Jókat eszünk – gyorsan és egészségesen
37. Nicola May Apró bolt az öböl partján
38. Fejős Éva Elhitted álmomat
39. Colleen Hoover Verity
40. Riley Baker A boldogító nem!
41. M. C. Beaton Egy kis lopás nem akadály?
42. Hidasi Judit Apró bolt a sétányon
43. Edith Eva Eger Az ajándék
44. David de Jong Náci milliárdosok
45. Gerald Durrell Léghajóval a világ körül/Léghajóval a dinoszauruszok földjén
46. Byung-Chul Han Pszichopolitika
47. Bosnyák Viktória Tündérboszorkány
48. Adam Silvera Mindketten meghalnak a végén
49. Guillaume Musso Most!
50. Kerry Fisher Amit az idő sem gyógyít be

Nyitókép: Shutterstock