A Sziget az elmúlt negyedszázadban Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciójává vált ? mondta Gerendai Károly május 11-én Budapesten, a 25. alkalommal megszervezett fesztiválról tartott sajtótájékoztatón, amelyen elhangzott: 52 országból érkeznek fellépők a több mint ezer programot felvonultató rendezvényre. ?A 25. Sziget nem a múltról, hanem a jelenről és a jövőről fog szólni? ? szögezte le a főszervező. A jubileum kapcsán kiemelte, hogy a Sziget egy baráti társaság hirtelen jött kezdeményezéséből indult 1993-ban. Az indulás évében 26 millió forint volt a fesztivál költségvetése és 43 ezren látogattak el a rendezvényre, idén már 6,3 milliárd a büdzsé és elképzelhető a tavalyi 496 ezres látogatócsúcs felülmúlása is. Hozzátette: évente 80-85 ezer külföldi fordul meg a Szigeten. ?A Szigetnek soha nem ment olyan jól, mint most, tavaly mégis úgy éreztem, a 25. évforduló jó apropó lesz számomra kilépni a napi operatív munkából és átadni a stafétát. A cég akkor lesz jobb, ha a szakemberek jobbak, mint én, nekem egyre kevésbé van közöm ahhoz, ahogy a fesztivál mai közönsége gondolkodik? ? hangsúlyozta Gerendai Károly.

 

Megjegyezte, hogy már meghozta ezt a döntést, amikor tavaly megkezdődtek a tárgyalások a Providence Equity Partners amerikai befektetővel, amely idén év elején a Sziget Kulturális Szervezőiroda többségi, 70 százalékos tulajdonosa lett. ?A befektető cég éppen olyan, amilyet elképzeltünk magunknak: a mi szakmai tapasztalataink felhasználásával biztosít lehetőséget a további bővülésre. Egyelőre még vizsgáljuk a célpiacokat, a lehetséges projekteket, a továbblépés iránya csak később körvonalazódik.? Kádár Tamás cégvezető kiemelte: a Sziget változatlanul a szabadság, a sokszínűség, a tolerancia, a befogadás, a multikulturalitás értékét képviseli. Idén több mint ezer program lesz, 52 országból érkeznek fellépők. Tovább színesedik a látvány és egyre nagyobb a hangsúly a környezettudatosságon.

 

?A látványt befolyásoló Art of Freedom nemzetközi pályázatra több száz építmény, szobor, installáció pályaműve érkezett szerte a világból. A zöld program keretében a tervek szerint a vízhasználat jelentős részét idén ivóvíz helyett a Duna vizéből oldjuk meg. Fontos előrelépés, hogy tavaly az összes begyűjtött hulladék 35 százalékát hasznosították újra, idén öt recycling centerben lehet hulladékokat ajándékokra cserélni? ? jegyezte meg Kádár Tamás. Kitért arra, hogy a Sziget 2017-ben csatlakozott az Európai Fesztiválszövetség Take a Stand elnevezésű kezdeményezéséhez, amely szeretné meggyőzni a fesztiválozó közönséget a fiatalabb generációk kulcsszerepéről a jelen és a jövő közéletének formálásában.

 

Az idei, augusztus 9. és 16. közötti Sziget fellépői között lesz mások mellett Pink, PJ Harvey, Wiz Khalifa, a Kasabian, a Chainsmokers, Jamie Cullum, a Kensington, DJ Shadow, a Bad Religion, a GusGus, az Interpol, Goran Bregovic, a Klezmatics és a Tamikrest, valamint természetesen a teljes hazai élmezőny. A nem zenei programok közül kiemelkedik a Nagy Utcaszínház, amelyet idén az argentin-spanyol Aerial Jockey Strada és a francia Collectif Arbuste társulat hoz el. A Cirque du Sziget sátra ezer férőhelyesre bővül, itt mutatják be műsorukat a Baross Imre Artistaképző tanulói, a spanyol Compania Vavel Circus, a kanadai Machine de Cirque, illetve a Cirque Alfonse. ?Ezek és több más helyszín produkciója kifejezetten a Szigetre születik? ? jegyezte meg Kardos József programigazgató. A Színház- és Táncsátorban különlegesnek ígérkezik a francia Compaigne Käfig társulat Pixel című előadása, a Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon a kubai zongoravirtuóz, Jorge Luis Pacheco fellépése, a blues színpadot új helyszín váltja, a The Music Box, ahol énekes-dalszerzők lesznek láthatók és hallhatók, a Vándor Vurstliban a holland Mr. Image Theatre óriás rovarokkal árasztja el a fesztivál területét és itt lesz az indiai Circus Raj hagyományos cirkuszi produkciójával.

 

Mint elhangzott: új helyszín a Cardbordia sátor is, ahol kartondobozokból épülnek installációk, a Cine Concert programsorozat keretében némafilmeket vetítenek élő zenei kísérettel, a Magic Mirror sátorban a Limbo ausztrál társulat meghökkentő showja is várja az érdeklődőket. Újdonság Sziget 25 Cruisin séta-, partyhajó, amelyen napközben táncos városnézést lehet tenni a Dunán. Technológiai újítás a fizetési rendszerben, hogy a Sziget applikáción keresztül díjtalanul lehet feltölteni a fesztiválkártyát, amelyhez rögtön a belépésnél, sorbanállás nélkül hozzá lehet jutni. Jelen lesz a Szigeten a legelterjedtebb globális üzenetküldő alkalmazás, a Viber is, amely Mission: Szitizen című küldetésével nyújt hasznos információkat a felhasználóknak a Szigetről. Az idei programok ugyan nem a múltra koncentrálnak, az elmúlt 24 év Sziget-fotóiból azonban készült egy kiállítás, amely július végétől szeptember elejéig lesz látható a Nagymező utcai Capa Központban szigetes karszalaggal ingyenesen.

Forrás: MTI/Kultúra.hu

Fotó: Kálló Péter