Az Európai Filmdíjak decemberi díjátadó gáláját megelőzően több technikai kategóriában is győztest hirdetett az Európai Filmakadémia (EFA). Szerdai közleményük szerint a Nyugaton a helyzet változatlan című film a vizuális effektusok, valamint a smink és haj kategóriában lett díjazott.

Az Európai Filmakadémia nyolctagú zsűrije szerdán az operatőr, vágó, produkciós tervező, jelmez, smink és haj, eredeti filmzene, hang és vizuális effektusok kategóriában hirdetett győztest – olvasható a testület honlapján.

A Nyugaton a helyzet változatlan című első világháborús filmet Erich Maria Remarque regénye nyomán Edward Berger rendezte. A filmmel Németország a legjobb nemzetközi film Oscarjára is pályázott. Az alkotás vizuális effektusaiért Frank Petzold, Viktor Müller és Markus Frank veheti át az Európai Filmdíjat, a smink és haj kategóriában pedig Heike Merkert választották győztesnek.

A legjobb jelmez és produkciós tervezés elismerését a Belfast című drámán dolgozó Charlotte Walternek és Jin Claynak ítélték oda. Az operatőri munkáért járó díjat Kate McCullough kapja a The Quiet Girl című filmért, a legjobb vágás díjával a Burnings Day című dráma két vágóját, Özcan Vardart és Eytan Ipekert jutalmazták. A filmzenei mezőnyből a lengyel EO zeneszerzője, Pawel Mykietyn kapja a díjat, a legjobb hangnak járó elismerést pedig a The Hole alkotócsapata veheti át.

Az Európai Filmdíjakat december 10-én adják át az izlandi Reykjavíkban. A legjobb film díjáért Ruben Östlund A szomorúság háromszöge című szatírája, Lukas Dhont Közel című belga–francia–holland koprodukciós drámája, Marie Kreutzer Fűző című történelmi drámája, Ali Abbasi Szent pók és Carla Simón Alcarras című produkciója versenyez.

Nyitókép: részlet a Nyugaton a helyzet változatlan című filmből. Fotó forrása: Európai Filmakadémia