Filmeken, könyveken és zenén keresztül ismerheti meg közelebbről Észtország kultúráját a közönség március 18. és 26. között Budapesten az Észt hét nevű rendezvényen.

Az Észt hét március 18-án az Opus Jazz Klubban veszi kezdetét egy háromnemzetiségű trió koncertjével. Kirke Karja észt zongorista, Étienne Renard francia nagybőgős és Ludwig Wandinger német dobos a szabad improvizáció és a kortárs zeneszerzés eszköztárát használják előadásukban.

A filmek sorát a Melchior, a patikárius című film nyitja március 23-án a Művész Moziban. A kosztümös krimi alapja Indrek Hargla észt író magyarul is megjelent regénye. A történet a középkori Tallinnban játszódik, ahol a fiatal Melchior egy hős lovag gyilkosa után nyomoz.

Szintén irodalmi mű feldolgozása Az ifjú elvtárs című film, amelyet március 24-én vetítenek a Kino Café Moziban. Leelo Tungal észt írónő önéletrajzi ihletésű regénye és a belőle készült film egy kisgyermek szemével és sorsának alakulásán át idézi meg az 1950-es évek szovjet-észt valóságát, egy Szibériába elhurcolt anya nélkül maradt család, apa és lánya küzdelmeit. A történet bepillantást enged egy kisgyermek gondolkodásába, képzelődéseibe, szorongásaiba és félelmeibe. A vetítés előtti könyvbemutatón a film alapjául szolgáló regénytrilógia második és harmadik, magyarul megjelenő részével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az egyórás animációsfilm-válogatásba öt alkotást mutatnak be. Ezekben szó lesz az európai temetkezési szokásokról, egy ugató lakásról, a rallyról, a tarlórépákról és a genetikai kódrendszerről is. A filmeket március 25-én a Kino Café Moziban vetítik.

Ugyanitt lesz látható még március 25-én Az éjszaka gyermekei című, három lánytestvér kalandjairól szóló vígjáték, másnap pedig a tavalyi év legjobb észt játékfilmje, a Sivatag zárja az idei Észt hetet. A film a Sínai-félszigeten játszódik, ahol egy kiküldetésben lévő nyugati újságírónőt foglyul ejtenek és a sivatagba hurcolnak. A nő beleszeret az őt elrabló palesztin férfiak egyikébe, ezáltal még nagyobb veszélybe kerül.

A programsorozathoz kapcsolódva az Észt Intézet és az Észt Köztársaság Budapesti Nagykövetsége idén is meghirdeti a szokásos gyerekrajzpályázatát három korosztályban. Mivel 2023-at Észtországban a mozgás évének nyilvánították, a pályázatra a sport és a testmozgás témájában készült alkotásokat várnak május 15-ig.

Nyitókép: Az éjszaka gyermekei. Fotó: Alexandra Film