2

2015-ben ünnepeltük Csók István, ?a derűs élet festője? születésének 150. évfordulóját. Ebből az alkalomból országos emlékév keretében emlékeztek a nagyszerű mester munkásságára. Az emlékév nyitányaként február 2-án ? egy nappal halálának 54. évfordulóját követően ? síremlékénél koszorúzási ünnepséggel tisztelegtek a festőművész emléke előtt. Születésnapján, február 13-án pedig nagyszabású emlékkiállítás nyílt a Várkert Bazár Testőr Palotájában. Az emlékév folyamán számos programmal, kedvezményezéssel, vándorkiállítással, pályázatokkal elevenítették fel Csók István életművét, különleges, derűs személyiségét. A Szépművészeti Egyetem a fiatal művészeket igyekezett megszólítani. Cecén, a Csók-emlékházban, ősszel újrafogalmazott, megújult állandó kiállítás nyílt az emlékházban. Székesfehérvár városa és a Szent István Király Múzeum is aktívan kivette részét az emlékév programjaiban. Az emlékévet 2016. február 13-án zárják le Csók István felújított síremlékénél, a festőművész halálának 55. évfordulóján.

semmelweis

Semmelweis Ignác, ?az anyák megmentője? halálának 150. évfordulójára döntött úgy a kulturális diplomáciáért felelős államtitkárság, hogy emlékévvel tiszteleg életműve előtt. A cél az volt, hogy a nagykövetségek, külképviseletek és a Balassi intézeti háló bevonásával Semmelweis munkásságán keresztül a magyar tudományos életnek, a tudományos - orvosi képzésnek, a magyar innovációnak és kreativitásnak megfelelő jelenlétet biztosítson a világban, nem kizárólag a tudomány eszközeivel. 2013-ban az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította Semmelweis Ignác gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek 1847 és 1861 között nyomtatott formában megjelent egyes dokumentumait, majd a Magyar UNESCO Bizottság javaslatára, az UNESCO Általános Konferenciája Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulóját is felvette azon évfordulók közé, melyeket a szervezet megünneplésre méltónak talál.

romer

Rómer Flóris, ?a magyar régészet atyja? kulcsszerepet játszott a művészettörténet írás és a műemlékvédelem megalapozásában és intézményrendszerének kialakításában. A Rómer Flóris Emlékbizottság ismeretterjesztő programokat, kiállításokat, tudományos konferenciát, kiadványt valamint nem hagyományos rendezvényeket is szervezett. Rendhagyó módon, szervezetfejlesztő, asszertív együttműködésen alapuló programtervezéssel - együttműködő hálózat létrehozásával -, többek között egy interaktív honlap segítségével össze szeretné hangolni a civil szervezeteknek, a kulturális és a tudományos kutató munkát végző intézményeknek a Rómer Flórissal kapcsolatos tevékenységét az emlékévben. Mindennek az újszerű, együttműködésen alapuló projektnek az elősegítésére célcsoportos műhelymunkát szervezett.

International_Year_of_Light_2015_-_color_logo_2

A Fény Nemzetközi Évéhez kapcsolódó eseménysort az Európai Fizikai Társulat (EPS) kezdeményezte, és megszerezve az ENSZ és az UNESCO támogatását, világeseménnyé emelve a kezdeményezést. A figyelem középpontjába a fény tudományos, oktatási, technológiai, orvosi, valamint művészeti alkalmazásai kerültek. További szempont volt, hogy ezeket a magyar közvélemény elé tárják az oktatás, a média és a szakmai fórumok csatornáin keresztül. A Fény Nemzetközi Évében megemlékeznek a kozmikus háttérsugárzás felfedezésének 50. és Einstein általános relativitáselméletének 100. évfordulójáról, illetve az immáron 1000. éve megjelent első optikai témájú könyv, Al-Hajszam arab tudós A látásról című művéről.