Életének 84. évében péntek éjjel, röviddel éjfél előtt Prágában elhunyt Juraj Jakubisko, a hatvanas évekbeli csehszlovák új hullám legendás alakja. A „Kelet Fellinijének” becézett szlovák filmrendező több tucat játék- és dokumentumfilmet forgatott, és több mint nyolcvan díjat nyert.

Halálhírét szombaton közölte a rendező lánya, Jeanette Jakubisková az RTVS szlovák állami műsorszolgáltatóval.

Juraj Jakubisko legismertebb filmjei között volt Az ezeréves méh (1894), a Hűtlenség szlovák módra (1981), a Holle anyó, amelyben Giulietta Masina, Fellini felesége is szerepelt (1985), az Ülök az ágon és jól érzem magam (1989) és a 2008-ban bemutatott szlovák-cseh-angol-magyar koprodukcióban készült filmdráma, a Báthory A legenda másik arca. A legenda szerint szüzek vérében fürdő Báthory Erzsébetről szóló film 350 millió cseh koronás költségvetésével nem csupán a cseh, de a közép-európai filmművészet egyik legdrágább alkotása volt, és rekordmagas nézettsége volt a mozikban 2008-ban.

„Rendkívüli rendezői stílusa bevitte Szlovákiát a nagy filmek világába. A szlovák Fellini, ahogy gyakran hívták, szerette a szabadságot és képzeletet, amelyek nagy szerepet kaptak filmjeiben” – írta Zuzana Caputová szlovák elnök.

Juraj Jakubisko a prágai filmakadémián végezte tanulmányait. A hatvanas évek végén készített filmjeit a prágai tavasz után betiltották, és csak dokumentumfilmeket forgathatott. Csehszlovákia szétválása után Jakubisko Prágában élt. Ötvenéves filmes karrierje során számos életműdíjat kapott, őt választották a 20. század legjobb szlovák rendezőjévé, és életművéért elnyerte a Cseh Oroszlán kitüntetést.

Nyitókép: Wikimedia.org