Két héttel azután, hogy egy New York-i bíróság felmentette Kevin Spacey-t a szexuális zaklatás vádja alól, egy olaszországi filmmúzeum bejelentette, hogy az Oscar-díjas amerikai filmszínész életműdíjat kap, és a jövő év elején mesterkurzust vezet a városban.

Enzo Ghigo, az észak-olaszországi
Torinóban működő Museo Nationale del Cinema (Nemzeti Filmmúzeum) elnöke
közölte, hogy a mesterkurzus és Spacey-nek a filmművészet rangjának emelésében
való hozzájárulását elismerő díj átadása 2023. január 16-án lesz. Az eseményen
levetítik Spacey egyik filmjét is.

A torinói múzeum díjával
korábban kitüntetettek között van Isabella Rossellini és Monica Belucci
színésznő, valamint Dario Argento rendező is.

Október 21-én egy New York-i szövetségi bíróság azt az ítéletet hozta, hogy a 63 éves Spacey nem molesztálta szexuálisan Anthony Rappet, amikor 1986-ban még mindketten viszonylag ismeretlen színészek voltak, és Rapp még csak 14 éves volt. Az esküdtek valamivel több mint egyórás vita után döntöttek úgy, hogy a most ötvenéves Rapp nem bizonyította az állításait.

Rappnek és másoknak a #metoo mozgalom idején tett állításai miatt kerékbe tört a kétszeres Oscar-díjas színész szépen ívelő karrierje: a Netflixen futó, a főszereplésével forgatott Kártyavár című sorozatot újraforgatták nélküle, és elveszített több más szereplési lehetőséget is.

Spacey-t korábban Massachusettsben azzal vádolták meg, hogy szexuálisan molesztált egy férfit egy bárban, a vádat később az ügyészek ejtették. Három hónappal korábban az ártatlanságát hangoztatta Londonban, amikor azzal vádolták meg, hogy szexuálisan zaklatott három férfit 2004 és 2015 között Londonban, amikor az Old Vic színház művészeti igazgatója volt.

Egy Los Angeles-i bíróság a nyáron 30,9 millió dolláros kártérítést ítélt meg Spacey részére, amiért a Kártyavár készítői megszegték a vele kötött szerződést.

Spacey legújabb filmjét, a Franco Nero rendezte The Man Who Drew God (Az ember, aki megrajzolta Istent) című filmdrámát, amelyben a színész egy pedofíliával alaptalanul megvádolt férfi ügyében nyomoz, Torinóban forgatták.

A képen Kevin Spacey 2022. október 20-án New Yorkban. Fotó: AFP/Ed Jones