A 60 éve, tragikus körülmények között elhunyt Szóbel Géza alkotásait többek között Londonban, Párizsban, New Yorkban és Tokióban is kiállították, ám szülőhazájában mégsem szerepel méltó helyen a magyar művészettörténetben.

Szóbel Géza 1905-ben született Komáromban. Magyarországon Fényes Adolf, Párizsban Fernand Léger tanítvány volt. Mint Gimesy Péter művészettörténész  a kiállítás megnyitóján elmondta, Szóbel művészete a fauvizmus, az expresszionizmus, a szürrealizmus és a kubizmus határán mozog, de valójában egyik irányzathoz sem tartozik. A háború után a geometrikusan szerkesztett, többnyire figurális festmények felé fordult. Későbbi műveinek legfontosabb eleme a ritmus volt. Az egymásba fonódó elemek a mozgás illúzióját keltik utolsó, falfestményszerű alkotásain. Festészete összeolvadt a modern francia művészettel, és a korszak jelentős képviselőjévé vált. Kevésbé ismert művészetét, egyéni stílusát ideje újra felfedezni.

A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria missziója a magyar származású és a művészi szabadságuk kiteljesedése érdekében külföldre, elsősorban Franciaországba emigráló művészek fantasztikus életműveinek bemutatása itthon és külföldön egyaránt, ezáltal el- és visszahelyezve azokat a magyar és egyetemes művészettörténetbe. Művészei közé tartozik mások mellett Reigl Judit, Hantai Simon, François Fiedler, Csernus Tibor és Sándorfi István.

Szóbel Géza egyéni tárlata a Falk Miksa utcai Kálmán Makláry Fine Arts Galériában hétköznapokon 10 és 18 óra között december 8-ig látogatható.

Forrás és fotó: Kálmán Makláry Fine Arts