Egy eddig ismeretlen, Vincent van Goghnak tulajdonított tanulmányrajzot állítanak ki az amszterdami Van Gogh Múzeumban.

Az 1882 novemberéből származó Van Gogh-kép, egy tanulmányrajz egy későbbi festményhez eddig egy holland magángyűjteményben szerepelt, és csak néhány szakértő ismerte. A neve elhallgatását kérő tulajdonos a múzeumot bízta meg azzal, hogy megállapítsa: a rajz, amelyen nincs aláírás, vajon Van Goghtól származik-e.

A stílus és a felhasznált anyagok – vastag ácsceruza és durva akvarellpapír – megfelelnek Van Gogh hágai rajzainak, mondta el a múzeum vezető kutatója, Teio Meedendorp. Emilie Gordenker, a múzeum igazgatója kiemelte: elég ritka, hogy egy új Van Goghra bukkanjanak. Mint hozzáfűzte: nagyon büszkék rá, hogy bemutathatják a rajzot és történetét a látogatóknak.

A rajz a művész pályafutásának abból az időszakából származik, amikor számos tanulmányrajzot készített, hogy tökéletesítse tudását. Sokszor rajzolta ugyanazt a portrét. A múzeumnak is volt már egy hasonló tanulmányrajza a mestertől.

A rajzot, amely idős, kopaszodó férfit ábrázol, aki előregörnyedve ül egy fából készült széken, fejét a kezében fogva, a tulajdonos kölcsönadta a múzeumnak, ahol péntektől január 2-ig tekintheti meg a közönség.

Képek: Vincent van Gogh: Study for 'Worn Out', 1882. Forrás: Van Gogh Múzeum, Amszterdam