Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt.

A november 7-ei bemutatón Imre Krisztián, Kiss Diána Magdolna, Ladányi Júlia és Kelemen István játszottak, míg a november 30-ai premieren Keller János, Ballér Bianka, Váradi Eszter Sára és Juhász Illés bújtak az ifjúsági történet karaktereinek bőrébe.

Kerkay Rita és Perczel Enikő alkalmazta színpadra A kék hajú lány történetét Dóka Péter regénye alapján. Az ifjúsági előadás a betegség, halál és az empátia fő kérdéseivel foglalkozik, mindezt pedig a 13 éves Olivér szemén keresztül mutatja be. A fiú a 13. szülinapját ünnepli furcsa családja körében, amikor lezuhan a cseresznyefa tetejéről és kórházba kerül, ahol barátokra lel, és ahol igazi csodák történnek. Megismerkedik a kék hajú Mírával, akinek daganat van a térdében, vámpírokat rajzol és kerekesszékben ül.

A kisregény főszereplői fiatal és idős, magányos lelkek, akik különböző okok miatt saját családjukban nem lelik helyüket, de egy kórházban végzetesen összefonódik a sorsuk, és családtagként segítenek egymásnak. A darab olyan tabutémákat feszeget, mint a betegség vagy a halál, amiről a felnőttek sem mernek beszélni. Talán azért, mert ők is meg akarják spórolni a szembesülést a ténnyel, hogy valamennyien múlandók vagyunk, szőnyeg alá söpörve az egész problémakört, mintha nem is létezne.

Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson vesznek részt, ahol drámapedagógussal dolgozzák fel az előadást. A pedagógiai programot Lőrincz Zsuzsa, Soltész Rita és Váradi Eszter Sára állították össze. Ennek időtartama szintén 45 perc, ami alatt kérdéseket tesznek fel a látottakkal kapcsolatban a tanulóknak, akik különböző feladatokat is kapnak.

Az előadás célközönsége a 13–17 év közötti korosztály, iskolai osztályoknak, csoportoknak ajánlják. Az előadás helyszíne a Pelikán Fészek.

Nyitóképen jelenet A kék hajú lány című darabból. Fotó: Vörösmarty Színház