A partiumi város magyar színháza olyan előadással szándékszik megünnepelni a jubileumi érvfordulót és az ahhoz kapcsolódó emlékévet, amely minden generáció számára élményszerűen kelti életre Petőfi Sándor  ellentmondásos és lenyűgöző személyiségét.

A természet vadvirága – Petőfi 200 című előadást Novák Eszter művészeti vezető rendezte, aki naplókból, levelekből, levelezésekből, kordokumentumokból, kortársak és az utókor megszólalásaiból, valamint versekből dolgozott.

Az előadással a rendező történetet mesél, Petőfit, Szendrey Júliát és kortársaikat szólaltatja meg. A produkció olyan találkozásokat, végzetszerű pillanatokat elevenít meg, amelyek nagyon is valóságossá teszik a befogadó számára Petőfi alakját.

Az előadás bemutatóját március 15-én tartják a Szigligeti Színház nagytermében.

Az ezt megelőző napokban a teátrum ötnapos előadássorozattal várja közönségét abból az alkalomból, hogy átveszik az egykori Transilvania mozi felújított és színházi stúdióvá alakított termét. Az új, modern játékteret március 8-án a Játék a kastélyban című előadással avatják fel.

Március 9-én a Székely Csaba tragikomikus szövegéből színre vitt Bányavirágot játsszák, amelynek második részét, a Bányavakságot március 11-én láthatja a közönség.

Március 10-én a Nagyvárad Táncegyüttes új bemutatóját tartják a stúdióban. A Schmürz című kortárstánc-előadás Boris Vian A birodalomépítők című drámájára épül, Györfi Csaba alkalmazta táncszínpadra.

Március 12-én A tigrist nézheti újra a nagyváradi közönség az új helyszínen. Gianina Cărbunariu szövegét Tóth Tünde színművész vitte színpadra. A záróelőadást kerekasztal-beszélgetés követi az alternatív színházi terekről.

A képen jelenet A tigris című előadásból.