mozi1?Ha a mozi meg akarja tartani a közönségét, elég, ha a mozi tiszta és otthonos, viszont ha a technikát nézzük, olyan feltételek kellenek, hogy a digitális adathordozón átadott filmeket vetít? ? mondta el Halász János.

 

Idén ismét 100 millió forintot szán az Kultúráért Felelős Államtitkárság a mozik digitalizációs pályázatára: így idén is körülbelül 8-10 hely nyerhet támogatást ? mondta el Halász János. A támogatást az önkormányzatokon keresztül biztosítják, hiszen a mozifejlesztés helyi közösségi ügy.

 

A száz év alatt több tulajdonos váltotta egymást a mozi élén, ami a sikerek és nehézségek ellenére töretlenül üzemelt egészen 2000-ig. A gazdasági problémák miatt kényszerű bezárásra ítélték a mozit, amely 2004 szeptemberében a Cirkofilm Másképp Alapítvány ismét megnyitotta a felújított mozit, átalakított filmszínházat, amely jelenleg a város egyetlen korszerű vetítőhelye. A mostani fejlődésre szükség is volt, hiszen a mai filmek többsége digitális adathordozón jelenik meg, amihez speciális vetítőgépre van szükség. Ennek hiányában félő volt, hogy a mozi ismét bezár, az újítás azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumának is fontos volt.

 mozi5

Az új vetítőgéppel Pécs megyei jogú önkormányzata támogatja a mozit, a beszerzésre pedig azzal a pályázattal nyílt lehetőség, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma írt ki. A 2012 decemberében aláírt támogatási szerződés értelmében Pécs 11,4 milliós vissza nem térítendő támogatásban létesült. Jelenleg így a legkorszerűbb vetítési technikát és dolby surround hangzást biztosítanak a város lakóinak. Halász János gratulált továbbá a tavalyi több mint 20 ezer nézőhöz.