A Perfect Planet címmel új sorozatot készített a klímaváltozásról David Attenborough, annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány szinte egész évben otthonához szögezte a világhírű brit természettudóst.

A BBC és a Discovery számára készített sorozatot január elején kezdi sugározni a brit közszolgálati televízió.

Az örökké világjáró, 94 éves tudós idén a járvány miatt csak kétszer hagyhatta el otthonát az elmúlt hónapokban, de azért nem szakadt el a természettől: kertjében csodálta a változásait.

Az új sorozat felvételeihez Attenborough nyugat-londoni házának kertjében ütött tanyát a stáb, a mikrofonkábeleket az ablakon át vezették be a szobába, és a kertből rögzítették a felvételeket.

A sorozat eleje azt mutatja be, hogy a Föld miért ideális környezet oly sok faj számára. Az epizódokat 31 országban, négy éven át forgatták. Hat vulkánkitörést rögzítettek, míg elértek a zárófelvételekhez, filmezték az Amazonas folyó parti homokjába tojást rakó teknősöket, lazacra vadászó oroszországi barnamedvét és a délkelet-ázsiai erdőkben élő gibbonokat is.

A természet ugyan gyógyul a járvány alatt, de Attenborough tudja, hogy ennek nagy ára van. „Ezrével halnak meg emberek, ne kicsinyeljük ennek jelentőségét. De azoknak, akik túlélők, össze kell tartani, és megnézni, hogyan cselekedhetünk együtt” – hangoztatta.

Fotó forrása: Silverback Films