A Magyar Hollywood Tanács az Adolph Zukor örökségének megfelelő, kimagasló szakmai tevékenységéért, a filmszakmában elért eredményeiért a magyar film nemzetközi hírnevének erősítéséért Adolph Zukor-díjat adományozott az ötszörös Emmy-díjas filmrendezőnek.

Az Origó Filmstúdióban tartott ünnepségen Bokor Balázs elnök hangsúlyozta, hogy Csupó régtől fogva érzi annak a küldetésnek a fontosságát, hogy őrizzük meg a hollywoodi magyarok emlékét, örökségét, és azt minél több emberrel ismertessük meg. Megköszönte, hogy Csupó fontos szimbolikus gesztusként a Magyar Hollywood Tanács elnökségének is tagja.

Jonas Stewart, az amerikai nagykövetség tanácsosa a magyar–amerikai filmkapcsolatok hagyományait emelte ki, Hollywood magyar alapítását, és elismeréssel szólt Csupó munkásságáról. Joe Walker Oscar-díjas filmvágó (Dűne) meghatottan ecsetelte, hogy milyen nagy fontosságúak Csupó alkotásai az animáció történetében.

Csupó Gábor kalandokkal és kihívásokkal teli életútjáról szól A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című életrajzi kötet, amelyet néhány napja mutattak be Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen az alkotó 70. születésnapja alkalmából.

Nyitókép forrása: Magyar Hollywood Tanács