„A műgyűjtő jobban hallja, mit súg Isten szíve” – Collectors' Pop Art címmel nyílik kiállítás a Bodó Galéria és Aukciósházban. A művek március 16-tól három hétig, április 6-ig tekinthetők meg.

A Bodó Galéria és Aukciósház másodjára működik együtt a Műgyűjtők Klubjával, hogy ezúttal a gyűjteményekben található pop-art tematikájú, de elsősorban a poszt pop-art korszakba sorolható, főként magyar művészek alkotásait újabb közös kiállításon mutassa be.

Nincs olyan képzőművészeti irányzat, amely jobban kötődne a műgyűjtéshez, mint a pop-art. Andy Warhol szívvel-lélekkel állította, hogy a művészet árucikk: „jó üzletet csinálni a legnagyobb művészet” – idézik a közleményben. Az idei csoportos tárlat kettős címmel rendelkezik. Egyrészről a tárlat egyik művészének, Nagy Kriszta x-T egyik kiállításra kerülő alkotásának címét viseli, miszerint „A műgyűjtő jobban hallja, mit súg Isten szíve”, másrészről pedig átfogóbb elnevezéssel, a Collectors' Pop Art címet kapta, rávilágítva a magángyűjtemények szerepére és a kiállítandó stílusirányzatra.

Az idei tárlat gazdag válogatás a Műgyűjtők Klubja gyűjteményeiben szereplő pop-art és poszt pop-art alkotásokból.

A kiállító művészek között megtalálhatók olyan alkotók, akik a hazai művészeti szcéna évek, évtizedek óta elismert és jelentős szereplői, mint például drMáriás, Hecker Péter, Nagy Kriszta x-T, Radák Eszter, Soós Nóra, Weiler Péter vagy ef. Zámbó István és feLugossy László. A kiállítók között vannak egészen fiatal, frissen végzett képzőművészek is, mint például Metzing Eszter, Gresa Márton, Naomi Devil, Liksay Gyopár. Továbbá a tárlat anyagába bekerült néhány nemzetközi pop-art kuriózum is, mint Sam Havadtoy, Jeff Koons, Keith Haring és Roy Lichtenstein egy-egy alkotása.

A 2023-as év fontos centenáriumi apropót is ad a kiállításnak, ugyanis 100 évvel ezelőtt született Roy Lichtenstein, a pop-art művészet egyik megteremtője. Világhírű műveiben a reklámok és képregények ábrázolásvilágát alkalmazta a jellegzetes raszterpontok és kontúrok kiemelésével. „A Bodó Galéria és Aukciósházban Magyarországon elsőként szeretnénk a műgyűjtők és a galériák együttműködésével példát mutatni, hogy ez a különleges párosítás hosszú távon hagyományteremtő lehet” – olvasható a közleményben.

Az idén 5 éves Bodó Galéria és Aukciósház a nyitás óta nyolc sikeres aukciót bonyolított le, alkalmanként több mint 200 műalkotást bemutató kiállítással.

Az aukciók mellett több jelentős életmű- és periodikus kiállítást rendezett többek között olyan magyar kortárs alkotó műveiből, mint például Hencze Tamás. Tavaly egy nagyszabású csoportos tárlatot mutatott be a Vajda Lajos Stúdió öt alapítójának (Aknay János, Bukta Imre, ef. Zámbó István, feLugossy László, Wahorn András) a Műgyűjtők Klubja magángyűjteményeiben szereplő alkotásaiból Öntözés tavasszal címmel.

Nyitókép forrása: a galéria Facebook-oldala