Brendan Fraser és Cate Blanchett is díjat kapott az amerikai filmkritikusok díjátadó gáláján vasárnap este Los Angelesben, amelyen a Minden, mindenhol, mindenkor nyerte a legjobb film díját.

A Fairmont Century Plaza Hotelben megrendezett 28. Critics Choice Awards ceremónián Brendan Fraser, aki Darren Aronofsky A bálna című filmjének főszerepéért kapta a legjobb színész díját, meghatottan mondott köszönetet kollégáinak, akikkel együtt játszott a produkcióban, valamint a rendezőnek. „Ez a film, A bálna, a szeretetről szól. A megváltásról. Hogy megtaláljuk a fényt egy sötét helyen” – fogalmazott az 54 éves színész, akit alakításáért Oscar-esélyesként is emlegetnek. A bálna egy súlyosan elhízott angoltanárról szól, aki megpróbál közelebb kerülni elhidegült lányához.

A legjobb film díját a Minden, mindenhol, mindenkor című Michelle Yeoh, Ke Huy Quan és James Hong szereplésével forgatott sci-fi kapta, amelynek két rendezője, Daniel Kwan és Daniel Scheiner a legjobb rendezés és legjobb eredeti forgatókönyv trófeáját is átvehette. Quan pedig a legjobb férfi epizódszereplő díjával távozott.

Cate Blanchett, aki a Tár című film főszereplőjeként kapta meg a legjobb színésznőnek járó elismerést, a filmiparban dolgozó nők munkáját dicsérte, és a rendezőnek, Todd Filednek köszönte meg, hogy lehetőséget adott neki és bízott benne.

A televíziós kategóriákban az Abbott Elementary és a Better Call Saul vitte el a legjobb vígjátéksorozat, illetve drámasorozat trófeáját. A Tőrbe ejtve: Üveghagyma című Netflix-produkció a legjobb vígjáték díját és a legjobb szereposztás díját is megkapta. A legjobb animációs film díját a Guillermo del Toro rendezésében készült Pinokkió nyerte el a kritikusoktól. A legjobb idegen nyelvű film díját az indiai RRR (Rise Roar Revolt) című produkciónak ítélték oda a Variety.com beszámolója szerint.

Jeff Bridges életműdíjat kapott a filmkritikusoktól, Janelle Monáe énekesnő-színésznőt (A számolás joga, Tőrbe ejtve: Üveghagyma) pedig a SeeHer-díjjal jutalmazták, amely a sztereotípiáktól mentes, hiteles alakításokat és a nemi egyenlőségért kiálló művészeket ismeri el.

A Critics Choice Awards a filmes díjszezon második fontos ceremóniája volt. A díjátadó rendszerint pontos előrejelzője az Oscar-jelöléseknek, amelyeket idén január 24-én hoznak nyilvánosságra.

Nyitókép: Brendan Fraser a 28. Critics Choice Awards átadóján. Fotó: AFP/Michael Tran