A BME Művészeti Rezidenciaprogram zárásaként a 2022-es év két nyertes pályázója, Boruzs Ádám és Kocsi Olga március 8-án mutatja be alkotásait a Műegyetemen. Az eseményhez kerekasztal-beszélgetés is kapcsolódik, amelynek témája a technológiai innováció és a művészet kapcsolata.

A 2022-es év elején a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a műszaki és természettudományos ismereteket nyújtó magyarországi egyetemek közül elsőként indított művészeti rezidenciaprogramot. A Magyar Nemzeti Bank és a PADME Alapítvány támogatásával, valamint a Pro Progressione Alapítvány közreműködésével megvalósult program keretében évente két művész vendégeskedik az egyetem valamelyik tanszékén, laborjában, kutatási programjában, és saját eszközeivel reflektál az ott folyó aktuális kutatási folyamatokra.

Az első rezidenciaprogram nyertesei Kocsi Olga és Boruzs Ádám voltak.

Kocsi Olga multimédia-művész installációja a Láthatatlan munka címet viseli. A művész az elmúlt egy évben a BME Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Mozgáslaboratóriumának munkatársaival dolgozott együtt, választott témája a Mozgás – művészet volt. Az alkotások célja a mindennapok rutinszerű, így szinte „láthatatlan” munkájának rögzítése és megjelenítése. A laborban töltött idő során különböző szereplők foglalkozásukkal összefüggő vagy nem összefüggő tevékenységét, szakmai és hétköznapi rutinjait – a tetováló tetoválását, a tudós főzését, a képzőművész takarítását – rögzítette a laborban többféle technikával, és ezekből a felvételekből, adatokból készített sík- és térbeli megjelenítéseket: videót, 3D szobrot, nyomatot, üvegobjekteket.


63f9eb3bff978343c03e0dc9.jpg
Boruzs Ádám: Kaotikus érzékek

Boruzs Ádám munkájának különlegessége az, hogy egyszerre két meghirdetett témát is ötvözött elképzeléseiben. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évben az Áramlások szépsége: a flow élmény témában a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék kutatóival dolgozott együtt, míg a Műszaki színtan megismerésében a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék munkatársai voltak segítségére. A művész decemberben bemutatott, azóta továbbfejlesztett interaktív installációja Kaotikus érzékek 2 címmel érkezik a márciusi kiállításra. Boruzs Ádámmal készült interjúnk itt olvasható.

A kiállítást, amely március 17-ig tekinthető meg, Néder Panni színházi rendező nyitja meg.

Nyitókép: Kocsi Olga: Láthatatlan munka (részlet)