Magyar–horvát nemzetközi kutatásban, a Magyarságkutató Intézet vezetésével archeogenomikai vizsgálatokkal határozták meg a Hunyadi-leszármazottak genetikai származását.

A magyar
történelmi uralkodóházak vizsgálatait 2014-ben Kásler Miklós indította el
munkatársaival, majd azokat a Magyarságkutató Intézet folytatta.

A
Hunyadi-ház archeogenetikai vizsgálatát 2020-ban kezdeményezték, majd
egyeztettek a varasdi püspökkel, és felnyitották Horvátországban a lepoglavai
sírt, amely Hunyadi Mátyás fiának, Corvin Jánosnak és unokájának, Corvin
Kristófnak a sírhelye.

A Magyarságkutató Intézet munkatársai az extrém körülmények között végrehajtott mintavétel során sikeres DNS-izolálást hajtottak végre, az elvégzett radiokarbon kormeghatározás pedig megerősítette a régészeti és történeti adatokat. Újgenerációs szekvenálással meghatározták a sírban fekvők maradványainak teljes genomszekvenciáját, amely mindkettőjüknél széles eurázsiai elterjedtséget mutatott. Az apa-fiú genetikai kapcsolatot klasszikus módszerekkel és teljes genomadatokkal is megerősítették.

A vizsgálatok rámutattak arra, hogy a Corvinok ősi európai genom-összetételűek, a legnagyobb genetikai hasonlóságot a szintén a Kárpát-medencéből eredeztethető európai neolit mintákkal és az ősi magyarországi neolit és rézkori mintákkal mutattak. Mindkettőjük anyai vonalának genetikai eredete összeegyeztethető az édesanyák történeti adatokból ismert származásával.

A kutatásban a Magyarságkutató Intézet, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Magyar Igazságügyi Kutatóintézet, a horvát Kulturális és Médiaügyi Minisztérium és az atlantai Praxis Genomics LLC szakemberei vettek részt, az eredményeket a Heliyon nemzetközi szakfolyóiratban közölték.

Fotó forrása: a Magyarságkutató Intézet Facebook-oldala