Október 11. és 16. között az év legkülönlegesebb látványú filmjei versengenek egymással az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál programjában. A szervezők idén is olyan filmeket tárnak a nagyközönség elé, amelyek nem vagy csak elvétve láthatók a magyar mozik kínálatában.

A szolnoki Alexandre Trauner Fesztiválon tíz játékfilm versenyez a legjobb látványtervezés díjáért. A programban több olyan alkotás is látható, amelyeket idén A kategóriás nemzetközi fesztiválokon mutattak be.

Az izlandi sztárrendező, Hlynur Pálmason Isten földje című filmje Cannes-ban debütált. A film történetét a rendező régi fotók alapján alkotta meg. A locarnói fesztiválon mutatkozott be a Monte Verità című fikciós film, amely egy fiktív karakter, egy bécsi felső középosztálybeli fiatal anya történetén keresztül mutatja be a hegycsúcson letelepedett, híres 20. század eleji természeti közösséget, ahol művészek, szabadgondolkodók, vegetáriánus életmódot hirdető értelmiségiek éltek együtt.

A párizsi Eiffel-torony története a torony tervezésének és építésének pazar jeleneteivel válik izgalmassá a nézők számára. Az ígéretes fiatal cseh rendező, Adam Koloman Rybanský első nagyjátékfilmje, A falu szeme, valamint Peter Strickland Ínyenc (Flux Gourmet) című munkája is az idei Berlinale után érkezik Szolnokra.

A Nem hagytak nyomokat a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált, Lengyelország ezt az alkotást nevezte a legjobb nemzetközi film kategóriába a 2022-es Oscar-díjra. Cannes-ban és Karlovy Varyban mutatkozott be A favágó története című finn film.

A filmeket háromtagú zsűri bírálja el: Deák Kristóf Oscar-díjas magyar filmrendező, Jeannine Oppewall többszörös Oscar-jelölt amerikai látványtervező és Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr.

Nyitókép: A favágó története című finn film. Forrás: Aamu Film Company