A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára 2022. október 6-án, az aradi vértanúk emléknapja alkalmából tárlatvezetéssel egybekötött, rendhagyó kamarakiállítást szervez az aradi vértanúk búcsúleveleiből.

A Haynau által jóváhagyott halálos ítéletek 1849. október 5-i kihirdetése után kelt búcsúlevelek a legközelebbi hozzátartozóknak szólnak: feleség, szülő, gyermek, testvér, sógor, egyéb rokon, illetve olyan személyek, akikkel szoros érzelmi kapcsolatban álltak. Leiningen-Westerburg Károly, Kiss Ernő, Poeltenberg Ernő, Lázár Vilmos, Vécsey Károly levelei mellett az eseményhez kapcsolódó további levéltári dokumentumokat is megismerhetnek a látogatók az emléknapon nyitva tartó kiállításon.

A Vértanúink utolsó sorai című kiállítás 10 és 16 óra között ingyenesen látogatható. A 9-kor és 11-kor kezdődő ingyenes tárlatvezetésre ide kattintva lehet regisztrálni. Szintén 10 és 18 óra között tekinthető meg A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei című állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában október 6-án.

Nyitókép: Thorma János: Aradi vértanúk, 1893–96, részlet