2011-ben az Országgyűlés az Anyanyelvápolók Szövetsége kezdeményezésére a magyar nyelv napjává november 13-át nyilvánította. Ennek alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban átadták a szövetség kitüntetéseit.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett eseményen ünnepi köszöntőt mondott Szentmártoni János művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, aki szerint a nemzet összetartásának pillérei a nyelv, a kultúra és a közös múlt, és a nyelvben felhalmozódik identitásunk legtöbb eleme. Szamosvölgyi Péter, a Magyar Nyelv Városa címmel kitüntetett Sátoraljaújhely polgármestere elmondta, hogy édesanyánk nyelvének ápolása nekünk, magyaroknak fontos küldetésünk. Hozzátette, a legfontosabb a fiatalok bevonása az anyanyelvápoló munkába. Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetsége elnöke úgy véli, e közösség bizonyítja a pannonhalmi apátságban is olvasható felirat igazát: „Az egyetértőknek biztos az útjuk.”

Lőrincze Lajos-díjat vett át Grétsy László nyelvész professzortól, az Anyaneylvápolók Szövetségének tiszteletbeli elnökétől dr. Fráter Zoltán irodalomtörténész, egyetemi docens. Az Arany Kazinczy-díjat Németh Tibor, a győri Kazinczy Gimnázium igazgatója, a Deme László-díjat Dömötör Andrea nyelvész kapta, a Maróti István-emlékérmet Almási Éva magyartanár nyerte el.

Kihirdették az Anyanyelvápolók Szövetsége 2023. évi országos pályázatának és A Magyar Nyelv Múzeuma Írj levelet Kazinczynak című pályázatának eredményeit, valamint bemutatták Az én Petőfim című pályázat anyagából összeállított kötetet is.

Az Anyanyelvápolók Szövetségének díjazottjai. Fotó: Soós Lajos / MTI