Átadták a XXIII. Tervezőgrafikai Biennálé elismeréseit a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban, ahol kiállítás is nyílt a zsűrizett műtárgyakból. A Magyar Művészeti Akadémia díját Halasi Zoltán és Solymosi Mór, a Kulturális és Innovációs Minisztérium díját Herr Ágnes és Vörös Botond, a Konecsni György-életműdíjat pedig Auth Attila grafikusművész vehette át.

Szepes Hédi Konecsni György-díjas művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta, több mint ötszáz alkotást neveztek az idén nemzetközivé vált biennáléra, amelyek közül a békéscsabai múzeum három termében 265-öt mutatnak be.

Érkezett mintegy 40 grafika japán, kínai, amerikai, orosz, szlovák, lengyel, ciprusi és ecuadori tervezőtől is. A beérkezett alkotások nagy része terv, úgynevezett privát plakát. Ugyan idén nem határoztak meg kiemelt témát, amelyeket a munkáknak vissza kellett tükrözniük, de Szepes Hédi szerint egy vezérmotívum mégis dominálja az alkotásokat: a tipográfia. „Ez az egyik legfontosabb a tervezőgrafikai művészetben, hogy legyen elolvasható egy közlés, megfelelő betűket alkalmazzanak benne, hogy azonnal látszódjon, mire akarja felhívni a figyelmet” – mondta a kurátor.

Idén a tervezők foglalkoztak még a háborúval és a környezetkultúrával is, de a megszokotthoz képest lényegesen kevesebb kereskedelmi és kulturális plakátterv érkezett.

A biennálé szervezői 1978-ban indították el a tervezőgrafika legrangosabb magyarországi periodikus kiállítássorozatát, amelyet kétévente a Munkácsy Mihály Múzeum mutat be azzal a céllal, hogy a mai magyar tervezőgrafika alakulását, új értékeit számon tartsa, és népszerűsítse a fiatal, tehetséges tervezőgenerációk, valamint a művészeti egyetemek tervezőgrafikus hallgatóinak műveit.

A biennáléra alkotóművészek, grafikai stúdiók, felhasználó vállalatok, cégek, intézmények és művészeti felsőoktatásban tanuló hallgatók nevezhettek tetszőleges témában és műfajban az utóbbi két évben készített alkotásaikkal.

Szepes Hédi elmondta: két éve még több plakát foglalkozott a koronavírus-járvánnyal, magával a betegséggel, most ez már nem jelent meg hangsúlyosan. Viszont a Covid alatt szerinte sokkal több, színvonalasabb és átgondoltabb munka született, mint a korábbi években.

A Magyar Művészeti Akadémia díját Halasi Zoltán és Solymosi Mór nyerte. A Kulturális és Innovációs Minisztérium díját Herr Ágnes és Vörös Botond kapta meg. Békéscsaba Munkácsy Negyed különdíját Morvai Péter érdemelte ki. A zsűri a Konecsni György-életműdíjat Auth Attila grafikusművésznek ítélte. Idén először a Magyar Képzőművészeti Egyetem is átadott elismerést, amelyet a lengyel grafikusművész, Agnieszka Ziemiszewska nyert el.

A díjazott művek a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményébe kerülnek.

A tárlat december 23-ig tekinthető meg, onnantól március 31-ig – az energiahelyzet miatt Békéscsabán elrendelt korlátozások értelmében – a múzeum zárva lesz. Ez alól kivétel a Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című kiállítás, amely csütörtöktől vasárnapig 10 és 16 óra között látogatható.

Fotó forrása: az Országos Tervezőgrafikai Biennálé Facebook-oldala