Anna Netrebkóval indul a Bécsi Állami Operaház évada, az orosz–osztrák sztárénekesnő szeptember 5-én Mimi szerepében lép fel Giacomo Puccini Bohémélet című operájában – jelentette be az operaház.

Netrebkót korábban megvádolták azzal, hogy közel áll a Kremlhez, azonban Oroszország ukrajnai agressziója óta a háború ellen emelt szót, és tagadta, hogy kapcsolatban állna a politikai vezetéssel. Bogdan Roscic, a Bécsi Állami Operaház igazgatója áprilisban jelentette be, hogy 2023 januárjában Netrebko énekli Verdi Aida című operájának címszerepét.

A világhírű sztárszoprán szeptember 25-én lép fel először a budapesti Operaházban. A zongorás esten Debussy, Dvořák, Rahmanyinov, Rimszkij-Korszakov és Richard Strauss dalai mellett többek közt Csajkovszkij, Leoncavallo és Offenbach operájából is ad elő részleteket. A művészt Pavel Nebolsin kíséri, mellettük a műsorban Elena Maximova mezzoszoprán és Kurt Mitterfellner hegedűművész működik közre.

A Bécsi Állami Operaház új évadának premierjei között szerepel Richard Wagner A nürnbergi mesterdalnokok, Richard Strauss Salome, Wolfgang Amadeus Mozart Figaro házassága című operája.

Újdonság lesz Lorenzo Viotti karmester vezényletével a Gustav Mahler két kulcsfontosságú művét ötvöző zenés színházi est, amelyben a rövid ideig a Magyar Királyi Operaház igazgatójaként is tevékenykedő zeneszerző korai mesekantátáját, a Panaszos dalt (Das klagende Lied, 1879/80) kapcsolják össze a késői Gyermekgyászdalokkal (Kindertotenlieder, 1901/04).

Nyitókép: Anna Netrebko. Fotó: Julian Hargreaves